Joksimović: Izveštaj EK je poziv na ubrzanje reformi jer se na Srbiju računa 1Foto: Ministarstvo za EI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Izveštaj Evropske komisije predstavlja snažan poziv Srbiji da ubrza reformski proces posebno u određenim oblastima, zato što se na našu zemlju računa.

Ona je gostujući na RTS rekla da Evropska unija razume da je Srbija potencijalni zamajac dela jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana i da je deo onog revilatizovanog evropskog koncepta, i same EU u budućnosti.

„Zato nas i poziva, ne zato što nam se preti suspenzijom, kako sam slušala ovih dana, već zato što se uvidja da može brže i mi i sami kažemo da bi trebalo u nekim stvarima brže“, rekla je ministarka.

Joksimović je navela da se Srbija u proteklom periodu suočila sa posebnim izazovima, kao i da su sve zemlje u Evropi i svetu „presložile prioritete“ zbog pandemije Kovida, pre svega zbog ekonomskog oporavka, ali da to nije nikakvo opravdanje.

Ona je ocenila da je Izveštaj EK, između ostalog, značajan i zato jer konstatuje da je Srbija pokazala visok stepen otpornosti zahvaljujuči svojoj vitalnoj ekonomiji u kojoj je sačuvala svoj tonus u ovim teškim vremenima za ceo svet.

„Mi uviđamo da postoje različita mišljenja i mi ćemo, i ova vlada i buduća vlada, dobro analizirati izveštaj i videti gde zaista može da se ubrza, gde su bile objektivne okolnosti kašnjenja a gde mi nismo možda pokazali dovoljno entuzijazma“, rekla je Joksimović .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.