Joksimović: Mišelova ideja je o produbljivanju saradnje, ne zamena za članstvo u EU 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da nova politička realnost sa kojom se svet suočava kao posledicom sukoba u Ukrajini na drugačiji način usmerava međunarodne odnose, pa i politiku proširenja EU.

Ona je za Euraktiv Srbija i Betu rekla da je u nedavnim razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela jasno naglašena rešenost i Srbije i Evropske unije za dalje jačanje integracije i produbljivanje saradnje Srbije i EU i pre samog članstva.

„Nedvosmislena je poruka da nikakvih zamena i čekaonica za članstvo nema, već je reč o produbljivanju saradnje u okviru postojećih pristupnih pregovora sa Srbijom“, prokomentarisala je Joksimović Mišelovu ideju „evropske geopolitičke zajednice“.

Ona je rekla da su lideri EU svesni strateškog političkog i ekonomskog značaja Zapadnog Balkana, posebno Srbije, za bezbednost kontinenta i da su intenzivirali svoje delovanje u pravcu jačanja mira, demokratije i integracije u ovom delu Evrope.

Kako je dodala, postoji snažno očekivanje pojedinih država članica EU za dodatnim usaglašavanjem sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije za sve države kandidate

„To je novi politički kredo koji je postao deo političke realnosti iako samo usaglašavanje u toj oblasti nije definsano kao uslov u pregovaračkom okviru za našu zemlju“, rekla je Joksimović.

Ona je istakla i da će procena svake pojedinačne članice EU o tome koliko se Srbija približila tim očekivanjima sigurno biti kriterijum u odlučivanju o narednim koracima u pregovaračkom procesu.

Joksimović je rekla i da je Srbija „nepobitno napredovala u reformskim procesima i da o tome svedoči i najnoviji neformalni izveštaj Evropske komisije o vladavini prava koji uvažava sve postignuto pojačanim aktivnostima usmerenim na ispunjavanje suštinskih kriterijuma iz pristupnog procesa, onog u klasteru 1 – Osnove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari