Joksimović: Srbija ostvarila napredak ka članstvu EU 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Evropska unija ocenila da je Srbija ostvarila napredak ka članstvu u EU koji će omogućiti da se ovog meseca otvore još dva pregovaračka poglavlja.

I kada se zatvore pregovaračka poglavlja 23 i 24, vezana za vladavinu prava, reforme u toj oblasti neće prestati, rekla je Jadranka Joksimović tokom konferencije o zajedničkom programu Saveta Evrope i EU.

Jadranka Joksimović je izjavila da je Evropska komisija imala zamerke u vezi slobode medija u Srbiji.

Zato je ponovo pokrenut proces stvaranja medijske strategije. Politička volja postoji, kao i različiti interesi, ali učešće svih aktera će doneti dobar rezultat, rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je konstatovala da se na osnovu poglavlja 23 i 24 donose odluke o otvaranju drugih pregovaračkih poglavlja.

Na nas se računa u EU i očekuje se da u nekim stvarima budemo brži. U srcu procesa pridruživanja EU su vrednosti bazirane na vladavini prava. Da li to ide tempom koji smo želeli zavisi od brojnih okolnosti. Teško je promeniti navike i dobro organizovane interesne grupe, izjavila je Jadranka Joksimović.

Ona je ocenila da je „u okeanu različitih interesa važno postići konsenzus i dogovor da želimo modernu, efikasnu i transparentnu državu“.

Pre desetak godina je pokušana sveobuhvatna reforma pravosuđa, koja je neslavno završila. To više ne smemo da dozvolimo. Moramo da sprovedemo održive reforme, koje će garantovati nezavisnost i efikasnost sudstva, izjavila je Jadranka Joksimović.

Uz tvrdnju da se reforme u vladavini prava nikada ne završavaju, Jadranka Joksimović je rekla: „Ako dostignemo najviši standard, onda ga treba braniti. Ukoliko dođe do nazadovanja, treba da vidimo koje mehanizme EU koristi da bi se vladavina prava sačuvala“.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je izjavio da Brisel sa 20 miliona evra finansira regionalni projekat vezan za vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije i trgovine ljudima.

Suština nije samo priključenje EU, već zaštita osnovnih prava građana Srbije i celog regiona, rekao je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari