Nemački ambasador na Kosovu podržao stav EU o upadu kosovskih specijalaca u srpske opštine 1Printskrin Kosovo online

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rode podržao je izjavu Evropske unije u vezi operacija specijalnih jedinica Kosovske policije prema institucijama u srpskim enklavama ističući da jednostrane mere ne mogu doprineti smanjenju tenzija, već suprotno.

 

„Opet, u potpunosti podržavam ovu izjavu! Jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru i upravo su suprotne od smanjenja tenzija. Dijalog koji vodi EU između Kosova i Srbije je jedini odgovarajući forum za rešavanje ovih pitanja“, naveo je Rode na društvenoj mreži „Iks“.

Evropska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog operacija specijalnih jedinica Kosovske policije prema institucijama u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini, upozoravajući da će iznenadno zatvaranje njihovih kancelarija imati negativne efekte po svakodnevni život i uslove života kosovskih Srba.

„Evropska unija je sa velikom zabrinutošću primetila ovonedeljne operacije specijalne policije u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini. Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, ukazao je, u saopštenju, portparol EU Peter Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari