Dogovor Beograda i Prištine o učešću Kosova na regionalnim skupovima, što je jedan od uslova da bi Srbija sutra na Evropskom savetu dobila status kandidata za članstvo, nije postignut juče do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Borislav Stefanović, šef beogradskog pregovaračkog tima, još je bio u „video vezi“ sa posrednikom EU Robertom Kuperom, a razgovori se verovatno nastavljaju i narednih dana, potvrđeno je Danasu.

Na severu KiM juče je bilo mirno. Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za saobraćaj. Agencije javljaju da na putu Raška – Leposavić, između kontrolnog punkta Rudnica na kojem su pripadnici MUP Srbije i prelaza Jarinje, barikade se nalaze preko obe saobraćajne trake.

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, izjavio je za naš list da su se na jučerašnjem sastanku predsednika opština i Kfora obe strane složile da sve probleme treba dogovorno rešavati, kao u Jagnjenici. Milović kaže da su „Srbi upozorili da je za njih nasilje neprihvatljivo, ali Kfor nije mogao da garantuje da u narednom periodu neće imati nove akcije“.

– Svesno smo ušli u period pojačanih provokacija, poput napada albanskih šumokradica na putu Rudnica – Sokolica. Moramo sačuvati mir i sprečiti da neko ne iskoristi ovu kriznu situaciju. Narod traži da mu, posle pet meseci mirnog protesta, vlada i pregovarački tim kažu istinu o tome šta je dogovoreno u Briselu, čak i ako je to nepovoljno po nas. Ministar Bogdanović je najavio da će, ako na prelazima budu albanski carinici, prvi stati na čelo naroda – objašnjava Dragiša Milović.

Vladika Teodosije: Mirno rešavati probleme

Iz Eparhije raško-prizrenske saopšteno je da će se danas u podne u više hramova i manastira Eparhije služiti moleban za mir na KiM. Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da je „u ovom istorijskom trenutku potrebno da sveštenstvo, monaštvo i verni narod molitveno podrže nastojanja da se postojeći problemi rešavaju na miran i dostojanstven način, sa svešću da ne zaboravljajući prošlost moramo biti okrenuti izgradnji mira i budućnosti svih naroda koji žive na KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari