Još jedna medijska pompa: Zašto je Vučić odustao od najavljenog pokazivanja dokumenata o Tadićevoj porodici u Ćirilici? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedelju dana najavljivao da će se sa valjanim dokumentima pojaviti u emisiji Ćirilica na TV Hepi i da će obelodaniti kakve su sve privilegije koristili Boris Tadić i njegova porodica i što se tiče putovanja, ali i korišćena obezbeđenja, to se nije dogodilo.

Vučić je odustao od prikazivanja pedesetak dokumenata koje je sam najavio, ali uz konstataciju da je Boris Tadić „jedna vrlo nekorektna osoba koju je on više puta zaštitio“.

Ostavio je tako mogućnost javnosti da poveruje da je odustao od prvobitne namere, jer je on za razliku od bivšeg predsednika korektan čovek.

Sagovornici Danasa veruju da su mu to zapravo savetovali medijski stručnjaci zarad očuvanja rejtinga, a ima i mišljenja da mu je možda u poslednjem momentu „proradila savest da će prikazivanjem dokumenata prekršiti politički kodeks“.

Podsećanja radi, ova medijska predstava je počela tako što je Aleksandar Vučić doveo u vezu Borisa Tadića i bezbednosne procene koje se tiču njegovog sina, Danila Vučića, i najavio da će obelodaniti dokumenta za članove njegove porodice iz vremena dok je on bio predsednik, a koji su navodno istovetni sa papirom koje je dobio Danilo Vučić kako bi ušao u Republiku Srpsku.

Boris Tadić je tada eksplicitno naglasio da je reč o neviđenom diplomatskom skandalu, kao i da nije opravdano da Vučić najavljuje da će učiniti ono za šta potpuno opravdano optužuje druge.

Gostujući kod Milomira Marića, Vučić je ponovio da je prilikom odlaska njegovog sina Danila u Republiku Srpsku urađeno sve po proceduri i da ništa nije prekršeno.

Ponovio je da ništa nije sporno u odlasku Danila u RS i da ga je on vaspitao da voli Republiku Srpsku, da voli Kosovo i Metohiju i da prihvata krivicu za to.

Vučić je rekao i da se svojom decom ponosi i da oni lično mogu svuda da ga predstavljaju, ali u institucionalnom smislu ne. Na konstataciju novinara da niko ne zna kako izgledaju ćerke Borisa Tadića, iako je osam godina bio predsednik Vučić je rekao da Tadić nije bio toliko popularan i nije imao toliku moć.

„Aleksandar Vučić je po ko zna koji put iskoristio nacionalnu frekvenciju za ličnu promociju i poređenje sa svojim političkim protivnicima, dok političke duele uspešno izbegava. U svojim monolozima on predstavlja stvarnost kakvu želi da vidi, jer nema ko da mu oponira. To pokazuje da uz njegovu apsolutnu političku moć ne ide i odgovornost, posebno za izgovorene optužbe. I vrlo verovatno iza toga stoji i strah, jer je navikao da nastupa u strogo kontrolisanom medijskom prostoru gde ništa ne može da „krene po zlu“, kaže za Danas Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS.

Prema njegovim rečima, kada se Vučić već poredi sa Tadićem, treba podsetiti da se nekadašnji radikal Vučić žalio da u Srbiji ne postoji sloboda mišljenja i izražavanja i da je zabranjeno imati drugačije mišljenje od režima Borisa Tadića, uz obećanje da će DS kada on dođe na vlast imati priliku da slobodno kritikuje i deluje.

„Vučić je u svojim nastupima praktikuje neumesne paralele, ali izgovara i brutalne laži, uz pomoć kojih je i došao na vlast. On u svrhu održanja na vlasti ne pravi nikakve granice između ličnog i političkog i činjenica je da o deci Borisa Tadića ništa nismo znali, dok je Vučić svoju decu samoinicijativno uveo u javni prostor za potrebe svog političkog rejtinga. Isto tako, taj čovek se nije libio ni da iskoristi “svu našu decu”, koja su bila objekti u političkim porukama SNS i glavno sredstvo za dobijanje glasova njihovih roditelja“, objašnjava Samofalov.

Sagovornik Danasa ističe i da iza Vučićeve najave, a potom odustajanja od objavljivanja dokumenata stoji samo medijska pompa i iole njegova svest o tome šta nalaže politički kodeks, jer će sutradan neko i njega da pozove na političku odgovornost i on to dobro zna.

Prema rečima Zorana Gavrilovića iz Birodija, dve su opcije zbog kojih je Vučić odustao od objavljivanja dokumenta o putovanjima Tadićeve porodice. Jedna opcija je da bi sebi „skočio“ u usta, jer bi radio ono za šta druge optužuje kada je u pitanju napadanje članova porodice, a druga opcije je da postoje zakonske prepreke u delu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„Uzgred nisam siguran da li se time krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ako se ne krši to treba da bude deo Informatora o radu Predsednika Republike“, kaže Gavrilović i dodaje da nikada ne bi nikome savetovao da se bavi bilo čijim članovima porodice, osim, ako nisu javni funkcioneri ili se utvrdi da je neko od članova porodice javnog funkcionera počinio neko krivično delo, koristeći javne privilegije i položaj javnog funkcionera.

Gavrilović smatra da je politika stvar javnog, a ne privatnog, i najave da će neko da pokazuje neke papire degradira javnu funkciju.

Prema rečima sagovornika iz Birodija, osim što su izostali papiri koje je Vučić najavljivao o Tadiću, ostala je nejasna i ključna stvar – studija opravdanosti izgradnje puteva, koje treba da pokažu korisnost novoizgrađenih puteva, odnosno način na koji će oni donositi prihode i kako će biti ispraćeni i kako će biti vraćeni krediti koje smo uzeli da bi ih napravili.

„Upravo izostankom tih informacija se javno mnjenje manipuliše i prebacuje fokus na to ko je i koliko puteva sagradio. Ovo je prethodno pitanje, pre pitanja ko je koliko puteva izgradilo. Ono govori o prirodi vlasti koja svoje odluke donosi na osnovu potreba marketinga, a ne na osnovu jasnih procedura i racionalno donetih odluka, jer Vučić neće da vraća kredite, već građani za puteve u državi koja je za deset godina izgubila više od deset odsto stanovništva“, napominje Gavrilović i dodaje da je cilj da javnost ne sazna ključno pitanje, a to je da li nam trebaju putevi, koliko koštaju i kako će biti (ot)plaćeni.

Zato, kako kaže, na kraju krajeva ova pitanja nije postavio ni voditelj Milomir Marić.

Za Gavrilovića, priča o tome ko je koliko puteva sagradio je pseudo tema, jer nekada je možda bolje manje sagraditi, a ne više i tako državu dodatno zadužiti i dovesti u situaciju da nema čime da vraća kredite ili održava puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari