Jovanović (CLS): Beograd u kolapsu zbog 'nesnađenog' zamenika gradonačelnika 1Nikola Jovanović Foto: CLS

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je da je „kolaps u Beogradu“ zbog snega otkrio nekoliko ogromnih slabosti prestonice.

„Prvo, od 2018. godine Beograd defakto nema gradonačelnika niti gradskog menadžera, a nema ni pomoćnika gradonačelnika za komunalne poslove“, rekao je Jovanović za Betu.

Dodao je da su to ključne pozicije za funkcionisanje grada, naročito u kriznim situacijama, koje se ne mogu kompenzovati „hiperaktivnim i prilično nesnađenim zamenikom“.

Takodje je rekao da su na čelu gotovo svih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu partijski ljudi, bez dovoljno znanja i profesionalnog iskustva.

Zato se, kako je rekao, CLS zalaže za departizaciju gradske uprave i uvođenje profesionalnog menadžmenta u javna komunalna preduzeća.

„Treće, katastrofalno stanje je u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP), ali i kod privatnih prevoznika. Sačekali su prvi sneg sa istrošenim i pohabanim gumama, kao što su prethodno leto sačekali bez klima. To je razlog zaglavljivanja autobusa u snegu i na uzbrdicama“, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sve to se dešava zbog ogromnih mahinacija u javnom prevozu, ali i zbog duga GSP-a od 4,8 milijardi dinara prema dobavljačima.

„Nakon aprilskih izbora, biće neophodna celovita reforma funkcionisanja Beograda, koju treba već sada pripremati“, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari