Jovanović Ćuta: Srbija ne treba da potpiše evropski predlog, različit stav po tom pitanju u Zajedno 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas da Beograd ne bi trebalo da prihvati Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, jer je, prema njegovim rečima, protivustavan.Upitan tokom gostovanja na televiziji Nova S da li postoji raskol u stranci Zajedno, pošto kopredsednik Nebojša Zelenović smatra da sporazum treba prihvatiti, Jovanović je kazao da postoji „različit stav“.

Dodao je da se pokret Ekološki ustanak koji predvodi, još pre uključivanja u stranku Zajedno, odredio po pitanju bilo kakvih potpisa na slične sporazume.

Jovanović je ocenio da unutar vladajuće Srpske napredne stranke vlada „apsolutno rasulo“ zbog tog predloga jer, kako je naveo, „niko ne želi da učestvuje u nečemu što je teška optužnica – izdaji Kosova“.

„Ja neću da koristim taj termin, nikoga neću proglašavati izdajnikom, ali onaj ko bude stavio potpis na ovakav sporazum, moraće da snosi svu odgovornost za taj čin, jer fakat je da ogroman broj građana nije za ovakav sporazum“, kazao je Jovanović.

Na pitanje šta bi mogle da bude sa posledicama ukoliko se ne prihvati takav sporazum, Jovanović navodi da te posledice pominje samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Aleksandar Vučić nama preti. Mi smo čuli od onih koji vode ove pregovore, mislim na ljude iz EU, da nije bilo reči ni o kakvim sankcijama. Bilo bi pošteno da oni zajedno sa Vučićem dođu pred poslanike i kažu šta su posledice ukoliko mi ne prihvatimo ovakav sporazum“, rekao je Jovanović.

Ponovio je da je sporazum protivustavan, ali da svi žele da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije, da prestane da se puca na srpsku decu i da se uspostavi bar elementarni život za ljude koji žive tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari