Jovanović Ćuta u Kragujevcu: U normalnoj državi fabrika peleta ne bi radila blizu naselja 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanovića Ćuta je danas u Kragujevcu rekao da u normalnoj državi, firma za proizvodnju peleta ne bi dobila dozvolu za rad blizu naseljenog mesta.

„Ovo što mi nazivamo državom – ne postoji“, rekao je on nakon sastanaka sa vlasnikom fabrike peleta „Dorado“ na koju se, od 2019. meštani naselja Ilina voda žale da im zagađuje vazduh i u Gradskoj upravi.

Ocenio je da je sastanak u gradskoj upravi prošao „u začaranom krugu“ između vlasti, sudova, investitora, meštana, preneo je portal Glas Šumadije.

Preneo je da su predstavnici gradske vlasti na sastanku rekli da su nemoćni, „jer moraju da čekaju odluku suda“.

Naglasio je i da država vrši pritisak na proizvođače peleta da nastave nivo proizvodnje a da su, kako je kazao „ljudima pune kuće prašine“.

„Grad čeka sud, sud ne funkcioniše. Investitor kaže: recite mi šta treba da uradim i uradiću sve“, rekao je on.

Predstavnik stranke Zajedno Nikola Nešić koji je učestvovao u razgovorima u „Doradu“ kazao je da su im pokazali ceo proces proizvodnje i da su videli gde se generiše prašina na koju ukazuju meštani.

Kazao je da je „tu i svo zelenilo u prašini“, te naveo da je postgnuta saglasnost da emisija prašine mora odmah da bude smanjena.

„Svi sporovi koje je grad pokrenuo, su u procesu i ne zna im se kraj, a građani imaju ozbiljan problem“, rekao je Nešić.

Kazao je da je zato dogovoreno da se o trošku fabrike „Dorado“ na svakih 15 dana vrše merenja iz filtera i da budu objavljeni.

Dogovoreno je, kako je kazao i da se smanji emisija prašine tako što će se instalirati dodatni „usisnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari