Jovanović: Izbori - prilika za dijalog 1Foto: Medija centar

Predsednički izbori u Srbiji prilika su za dijalog građanskih demokratskih snaga, izjavio je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije (LDP), kako je danas prenela LDP.

Danas je, više nego ikad, potrebno u okviru građanske demokratske scene u Srbiji formulisati dogovor zasnovan na razumevanju trenutne situacije u zemlji prouzrokovanoj brojnim političkim, ekonomskim, bezbednosnim i drugim izazovima i problemima od kojih naše društvo u odsustvu bilo kakvog plana predugo beži, umesto da im ide u susret, navedeno je u pisanoj Jovanovićevoj izjavi prosleđenoj medijima.

Liberalno demokratska partija je u vremenu iza nas kao prioritet svog političkog delovanja definisala razgovor sa demokratskim i građanskim strankama u zemlji u cilju najefikasnijeg ujedinjenja svih raspoloživih snaga u društvu koje žele modernu, građansku i evropsku Srbiju.

Predsednički i eventualni gradski izbori u Beogradu 2017. godine prilika su da se započne dijalog o modalitetima zajedničkog nastupa opozicije u budućnosti, ali takav dijalog mora biti iskren, koristan za društvo i dugoročno održiv.

Njegov rezultat mora biti jasna politička i programska platforma koja će građanima ponuditi dokaz da opoziciono delovanje u Srbiji nije i ne sme biti isključivo negativan stav prema onome ko vrši vlast i glumatanje, već da mora biti prožeto ozbiljnošću, odgovornošću za zemlju, ali i spremnošću da se podrži ono što je dobro i sposobnošću da se rešavaju problemi.

Nisam srećan zbog toga što takvi razgovori u prošlosti, poput onih sa Demokratskom strankom 2012. i 2013. godine, ali i uoči prethodnih parlamentarnih izbora, nisu urodili plodom zbog nespremnosti da se prevaziđu lični interesi i sujete kojih je prepuna naša politička scena, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Zbog toga svaki naredni potez građanske demokratske opozicije mora biti usmeren na vraćanju smisla politici i lišen međusobnih ratova i nesporazuma koji bi samo pogodovali novim društvenim podelama i dodatnoj dezorijentisanosti.

Očuvanje i afirmacija temeljnih vrednosti demokratije i evropske perspektive, bez kojih Srbija nema budućnost, neće biti moguće ukoliko ne budemo radili na stabilnoj građanskoj opoziciji sposobnoj da društvu ponudi odgovore, a pogotovo ukoliko se takva opoziciona saradnja umesto na pravljenje političkog programa, svede isključivo na pronalaženje zajedničkog predsedničkog kandidata, zaključio je predsednik LDP, a prenosi ova partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari