Jovanović kandiduje Božidara Delića za potpredsednika Skupštine, čekaju se Ujedinjeni 1foto: Koalicija Nada

Mada se u javnosti spekulisalo da bi Vojislav Mihailović iz POKS-a mogao biti kandidat opozicione koalicije Nada za potpredsednika Narodne skupštine, Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, za Betu je izjavio da će to biti Božidar Delić, kao i da se još čeka na ime kandidata iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije oko SSP.

Koaliciju Nada, koju čine Novi DSS i POKS oko Vojislava Mihailovića, čini i niz drugih organizacija, poput stranke bunjevačke nacionalne manjine Bunjevci građani Srbije (BGS) na čijoj je kvoti mandat u novom sazivu osvojio penzionisani general Božidar Delić.

On je prethodno bio u redovima  Srpske napredne i Srpske radikalne stranke, a nakon toga i zamenik predsednik Pokreta Ljubav, vera, nada bivšeg radikala Nemanje Šarovića.

Na listi za kandidate za narodne poslanike 3. aprila našao se na prvom mestu.

Delić, inače i predsednik udruženja „Nema nazad, iza je Srbija“, ranije je izjavio za Danas da bi u slučaju da Novi DSS i Mihailovićev POKS  formiraju posebne poslaničke klubove, delovao kao samostalni poslanik.

Poslanički klub Nada će imati ukupno 15 mandata i očekuje se da će uz koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije dobiti mesto potpredsednika skupštine, budući da su najmanje dva poptredsednička mesta namenjena opoziciji nepisanim pravilima o radu parlamenta, koja ne isključuju i drugačiji dogovor.

„Skupština Srbije će imati pet potpredsednika, dva iz opozicije i troje iz stranaka na vlasti. Očekujemo da će potpredsednici opozicije biti iz dva najbrojnija poslanička kluba: Nada i Ujedinjeni, rekao je Miloš Jovanović za Betu.

Kako je Danas već objavio, tvrdi se da će poptredsednik iz redova Ujedinjenih biti potpredsednik SSP Borko Stefanović ali on nije želeo to da komentariše.

Poslanici izabrani sa liste Ujedinjienih razdvojiće se, kako se najavljuje u tri kluba, jedan je Narodna stranka, drugi DS i treći oko SSP.

„Naš poslanički klub koji čine SSP, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikati ‘Sloga’ doneće odluku o kandidatu za potpredsednika nakon konsultacija s drugim poslaničkim grupama“, kazao je Stefanović medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari