Jovanović (LDP): Dačić nema ni moralno ni političko pravo da poziva na hapšenje Nenada Čanka 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić „nema ni moralno, a ni političko pravo da poziva na hapšenje i proterivanje“ predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

„Podsetio bih predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da njegov predlog da se uhapsi Nenad Čanak i da mu se zabrani ulazak u Crnu Goru, nije u njegovoj nadležnosti. Crna Gora je samostalna država i oni sami odlučuju kome da uskrate gostoprimstvo, a i koga da liše slobode zbog delovanja unutar njihovih granica“, rekao je Jovanović agenciji Beta.

Dodao je da se Dačić takvom izjavom svrstava na stranu onih koji se na grub način mešaju u unutrašnja pitanja samostalne Crne Gore.

„Potpuna je besmislica i Dačićeva izjava da se Nenad Čanak odlaskom u Crnu Goru ‘profiliše pred izbore’. Čanak i malobrojni političari u Srbiji koji se zalažu za građansku Srbiju uvek su stajali rame uz rame sa istomišljenicima u našem regionu, i nikada nisu ni pomislili da menjaju svoje političke stavove, od početka svog političkog delovanja do danas“, kazao je Jovanović.

Dodao je da se to „sigurno ne može reći za partiju koju vodi Dačić, „a koja je Srbiju uvukla u ratove sa skoro svim bivšim jugoslovenskim republikama, koja je ušla u sukobe sa NATO i tako izgubila i Kosovo, i zbog koje jedva da ima Srba tamo gde su navodno Srbe branili“.

„Istina je da su Srbija i Crna Gora uspele bez rata da se rastanu, ali izgleda da Miloševićevom potrčku iz najsramnijeg vremena srpske istorije to nije po volji, pa danas želi da deli savete i pravdu susedima u ovom osetljivom trenutku. Crna Gora će sama naći put do bolje budućnosti, duboko verujem u njenu multietničku, građansku i evropsku perspektivu. I odavno je sposobna da sama odlučuje o svemu“, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.