Jovanović (Narodna stranka): U Srbija poskupljenje hrane dobija raketno ubrzanje 1foto FoNet Božana Pavlica

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je hrana prva linija odbrane u krizi, a da u Srbiji poskupljenje hrane dobija „raketno ubrzanje“.

On je televiziji Nova S rekao da država mora hitno da ukine akcize na gorivo poljoprivrednicima i poveća subvencije na 24.000 dinara po hektaru, prenela je Narodna stranka.

„U ceni mleka stiče se stanje u celoj poljoprivredi, a danas je litar mleka jeftiniji od litra vode i to je najbolja slika srpske poljoprivrede“, rekao je Jovanović.

Na pitanje o pozivima da se u Srbiji uvede „ekonomsko vanredno stanje“, odgovorio je da je to „nepoznata kategorija“ i upitao da li to znači da bi trebalo izvesti vojsku na ulice da brani cene.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, Jovanović je naveo da se Narodna stranka zalaže da se o tako važnoj stvari, kao i o ekonomiji i hrani, otvoreno razgovara u skupštini Srbije.

Napomenuo je da je „paradoksalno je da se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji koje bi najviše koštale Srbiju“.

„Ekonomske posledice uvođenja sankcija bile bi teške, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Srbija pred velikim izazovima i trebalo bi da vlast u parlamentu kaže o kakvim je pritiscima reč i o posledicama neuvođenja sankcija“, rekao je on.

Naveo je da se Narodna stranka od početka krize u Ukrajini po tom pitanju odnosila veoma odgovorno.

„Nije pre izbora bila protiv sankcija, a posle izbora za sankcije, poput Dragana Đilasa i Zdravka Ponoša, koji se sada pozivaju na promenjene okolnosti“, rekao je on.

Upitan o optužnici Tužilaštva za ratne zločine protiv četvorice oficira hrvatske vojske zbog zločina nad srpskim civilima u akciji „Oluja“, odgovorio je da je to „logičan i normalan“ potez srpskog tužilaštva.

„Ni u Hrvatskoj ni pred Haškim tribunalom niko nije kažnjen za zločine nad Srbima civilima počinjene u zločinačkoj akciji ’Oluja’, a u Hrvatskoj su se dogodili etničko čišćenje Srba i ratni zločini“, rekao je on.

Izrazio je nadu „da će postupak protiv četvorice hrvatskih oficira biti sproveden pred sudovima u Srbiji i da će biti pravosnažno okončan“.

Naveo da bi Srbija, „povodom apliciranja samoproglašenog Kosova za članstvo u Savetu Evrope, trebalo da pokrene preventivnu diplomatsku akciju i da spreči članstvo Prištine i u toj organizaciji i u UNESK-u.

Podsetio je da je UNESKO veoma važan za očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari