Jovanović: Nikolić neodgovornim izjavama preti Srbiji 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, mora paziti na težinu izgovorenih reči i ne sme svojim izjavama ugrožavati do sada postignute rezultate u razgovorima sa Prištinom, navodi se u saopštenju Čedomira Jovanovića, predsednika LDP.

– Umesto nastavka pregovora i sprovođenja Briselskih dogovora, Nikolić nudi potencijalni sukob kao rešenje problema. Pretnje koje je danas uputio nisu pretnje kosovskim Albancima, već su one pretnja Srbiji i njenim građanima. Mi više ne možemo nikoga ugroziti osim sebe i sopstvene budućnosti – ističe Jovanović.

LDP poziva rukovodstvo Srbije da konačno odluči da li se dijalog sa Prištinom vodi zbog zahteva briselskih birokrata ili zbog normalizacije odnosa Srba i Albanaca? Pošto u ovakvoj situaciji, gde svaki pozitivan dogovor iz Brisela predsednik Nikolić ugrozi svojom izjavom, Srbija ostaje usamljena bez jasnih namera šta želi i koji su joj krajnji ciljevi.

Jovanović napominje da ako postoji tajna platforma predsednika Nikolića, i do sada nekoliko puta pomenute „crvene linije“, onda javnost mora biti upoznata sa tim. U suprotnom, niko nema pravo, pa ni Tomislav Nikolić, da svojim istupima zaustavlja dijalog Beograda i Prištine. Pozivamo Vladu Srbije da učestvuje aktivno u sprovođenju dogovorenih okvira iz dijaloga i da to isto zahteva isključivo diplomatskim putem od kosovske strane.

– Takođe, potrebno je da se u parlamentu Srbije što pre održi posebna sednica, gde bi se analizirali do sada postignuti dogovori i utvrdila strategija za nastavak razgovra, na čemu LDP nedeljama insistira – istakao je lider LDP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari