Jovanović poručio Malom: "Džaba vam statistika, realnost je mnogo surovija, a ona se zove glad" 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Džaba vam statistika, realnost je mnogo surovija, a ona se zove glad, poručio je danas zamenik šefa poslaničke grupe Moramo Zajedno Aleksandar Jovanović ministru finansija Siniši Malom koji u parlamentu brani rebalans budžeta za 2022. godinu.

Jovanović je podsetio Malog da je rekao da je 2002. godine 342.000 građana izgubilo posao, pa ga upitao na kojoj je on poziciji bio te 2002. godine.

Bili ste u Agenciji za privatizaciju, koja je gasila fabrike i ljudi ostajali bez posla, rekao je on i potom kritikovao Malog što su samo četiri ministra u parlamentu kada se raspravlja o najvažnijem zakonu – „šta ćemo jesti“.

Jovanović je u parlament uneo flašu mleka Imlek i naglasio da ono košta 270 dinara.

Svi ti podaci koji nam sipate svaki dan, nemaju blage veze. Nisu to ugovori sa Ziđinom ili Rio Tintom pa da ih sakrijete, glad i bedu ne možete da sakrijete, rekao je Jovanović.

Pozivam vas sve odavde da zajedno izađemo na buvljak u bloku 45, da objasnite ljudima otkud na ulici da prodaju stvari da bi zaradili 200 dinara da kupe hleb, istakao je on.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ponosan na svoju karijeru, ponavljajući da je te 2002. godine 342.000 porodica ostalo bez jedne plate, a za 10 godina je stvoreno više od 440.000 radnih mesta.

Mali je upoređivao prosečne plate pre 10 godina i sada, kao i iznos minimalne zarade.

Niste pomenuli u toj vašoj borbi da je 2012. godine na računu trezora bilo osam milijardi dinara, a trebalo je isplatiti penzije u iznosu od 40 milijardi, naveo je Mali.

Mleka ima, kao što ima i ostalih životnih namirnica, u Srbiji svega ima zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, rekao je Mali.

Nije sve idealno, ali borimo se. Za takve kao što ste vi dovoljan sam ja, nema potrebe za drugim ministrima, rekao je on.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izrekao je opomenu predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu koji je, reklamirajući povredu Poslovnika i tražeći da se utušaju poslanici vladajuće koalicije, zatražio od njega da „utiša te primate“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari