Jovanović: Verujem da je naša Rezolucija o Kosovu i Metohiji prihvatljiva većini stranaka 1Foto: Narodna stranka

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je moguće postići nacionalno jedinstvo o Kosovu i Metohiji i da veruje da je rezolucija koju je ta stranka predložila prihvatljiva većini stranaka zastupljenih u parlamentu, bez obzira na njihove ogromne političke razlike.

„U Rezoluciji o Kosovu i Metohiji tražimo da se spreči prijem Prištine u UN i Unesko i ne vidim zašto se s tim ne bi složila većina za koju verujem da deli stav da Srbija nikada ne sme priznati samoproglašeno Kosovo, ni implicitno ni eksplicitno“, rekao je Jovanović televiziji Kurir.

„Sa rasprave na posebnoj sednici skupštine trebalo bi da izađemo sa minimumom nacionalnog jedinstva o Kosovu i Metohiji“, dodao je Jovanović.

Jovanović je naveo da rezolucija predviđa da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo i traži od njih da iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dođe na dnevni red.

„U tom dokumentu predlažemo da Srbija proglasi briselski dijalog neuspešnim ako do 31. decembra ne bude formirana Zajednica srpskih opština i da Srbija proglasi kraj dijaloga, a da u budućim pregovorima posreduje ’kontakt grupa’ koju bi činili predstavnici ped država stalnih članica Saveta bezbednosti UN“, dodao je Jovanović.

Jovanović je rekao da rezolucija predviđa ponovno formiranje Ministarstva za Kosovo i Metohiju, i podsetio da „nijedna vlada SNS-a nije imala to ministarstvo, nego je kosovsko pitanje spušteno na nivo kancelarije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari