Judita Popović o izjavi Vesne Pešić: Nekorektno je za propast građanske ideje kriviti samo Čedu Jovanovića 1foto Medija centar

Judita Popović, članica Liberalno demoratske partije, kaže za Danas da je krajnje nekorektno što Vesna Pešić svu krivicu i svu odgovornost za propast građanske ideje svaljuje na jednog čoveka, skidajući pritom sa sebe svu odgovornost.

“Liberalna demokratija u Srbiji jeste marginalizovana, ali za to što nije uspela da se ukoreni nije kriv jedan čovek Čedomir Jovanović. A pogotovo su neprimereni termini poput izdaja i prodaja, a posebno je to neočekivano od osobe koja sebe smatra Drugom, građanskom i progresivnom Srbijom. Prosto to od Vesne Pešić nisam očekivala”, napominje Popović i dodaje da LDP postoji i dalje.

Navodi da stranka nije ugašena i da postoji jako puno ljudi koji podržava takvu politiku, za razliku od javne političke scene na kojoj se vidi samo jedna politika, politika jednog čoveka – predsednika države, sa navodnom ideologijom.

“Altrernativu svemu tome ne vidim. Lutanje opozicije, pod krinkom borbe protiv autoritarizma ne bih karakterisala kao vrstu progresije. Kada uporedite političke stavove glavnih političkih aktera vidite da tu postoji ozbiljan konsenzus, koji ni u kom slučaju ne vodi Srbiju ka progresu. Po mnogim pitanjima vidi se manjak građanskog kapaciteta, a sve više pesničarenja različitog nivoa i stepena”, kaže Popović i dodaje da se bez liberalizma i liberalne demokratije ne može očekivati bilo kakav prosperitet.

Da podsetimo, sociološkinja Vesna Pešić, jedan od osnivača Beogradskog kruga intelektualaca, ocenjujući da je Druga Srbija umrla sa njenim osnivačima optužila je Čedomira Jovanovića da su praktično izdali građanske ideje i prilonili se Vučiću.

“I danas mislim da je Čeda Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, bio projekat Bebe Popovića, iako je dugo pokušavao da se nakači na ideju grđanske Srbije. Sećam se da je u početku kada je dolazio u GSS bio veliki nacionalista, da smo ga učili šta je to građanska Srbija, šta je suočavanje sa prošlošću. Kada je Građanski savez nestao molio me na sve načine da pređem u LDP. Jednom je došao i sa bombonjerom. Pristala sam, iako mi nikada nije bio simpatičan, jer je voleo da šije košuljice u Milanu i novac više od bilo čega drugog”, navela je Pešić za Danas i dodala da je naposletku Jovanović izdao čitavu građansku stvar i prišao Vučiću.

Ona napominje da su mnogi otišli iz LDP, a da je uz Čedomira Jovanovića ostala Latinka Perović koja nije nikada ništa progovorila protiv njega.

LDP je i danas u spisku registra stranaka, ali praktično ne postoji, nije izašla na poslednje izbore, nema ni sajt, a poslednja aktivnost stranke zabeležena je na Fejsbuk stranici prošle godine kada je stranka čestitala Božić.

Iako preostali liberali tvrde da Jovanović neće staviti ključ u bravu stranke i da je liberalna ideja u defanzivi u čitavoj Evropi, LDP se, činjenica, još jedino prepoznaje po sporadičnim incidentima predsednika stranke Čedomira Jovanovića, koji se inače sve češće predstavlja samo kao politički savetnik Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari