Jugović: Ili imamo zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma, ili nemamo ništa 1Bratislav Jugović, poslanik SNS, Skrinšot

Bratislav Jugović, poslanik Srpske napredne stranke smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu, koju je najavila Ana Brnabić, morala da donese Skupština Srbije. Nekolio sati pre sednice vlade Srbije na kojoj bi, kako je najavila premijerka Ana Brnabić Rio Tintu trebalo da se kaže do viđenja, poslanik Jugović upozorava da svi pravni akti koji imaju manju pravnu snagu od zakona nisu trajno rešenje. “Dakle, ili imamo zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma ili nemamo ništa”, navodi JUgović..

Prema njegovim rečima ako bi Skupština Republike Srbije na predlog republičke vlade izglasala zakonsko rešenje kojim se zabranjuje eksploatacija litijuma na teritoriji Republike Srbije, to bi bez svake sumnje značilo da je otklonjena svaka opasnost da će Srbija biti deponija.

“Ako ovo ne uradi vlast koju personifikuje Aleksandar Vučić, onda to niko neće uraditi. Siguran sam da nas od najezde moćnih kompanija neće odbraniti ni Zelenović, ni izvesni Ćuta, ni Veselinović iz „Ne davimo Beograd“. Đilas i njegova ekipa će moćne kompanije dočekivati raširenih ruku. Za njih kao i za Anu Brnabić Srbija može da bude i rezervna država. Dakle, ili imamo zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma ili nemamo ništa, smatra Jugović, koji je ranije najavio da će potpisati peticiju protiv Rio TInta u Srbiji .

I profesor Ljubiša Stojmirović, poslanik Srpske napredne stranke smatra da će Rio Tinto i dalje biti omča oko vrata, ukoliko se zakonskim rešenjem koje bi prošlo kroz Skupštinu Srbije ne isprave greške vezane za iskopavanje litijuma.

“Problem Rio Tinta je omča oko vrata budućnosti Srbije i nikakava površna i kratkotrajna rešenja ne mogu omogućiti stabilnost i prosperitet Srbiji. Moramo kroz zakonska rešenja koja će biti delo stručnih i umnih ljudi za sva vremena ispraviti dosadašnje greške i propuste, bez obzira kada su nastali i ko ih je napravoo“, smatra Stojmirović.

Za sada nije izvesno da li će Skupština Srbije da potvrdi odluku vlade o odlasku Rio Tinta. “Ne znamo kakvu odluku će vlada Srbije da donese. Od toga iskjljučivo zavise dalji potezi parlamenta“ , kaže za Danas Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine Srbije.

To praktično znači da ukoliko vlada uredbom ne bi produžila dozvolu Rio Tintu, ne bi bilo razloga da parlament verifikuje uredbu Vlade. A Rio Tinto bi, kako kažu izvori Danasa, dozvolu za iskopavanje mogao ponovo da zatraži već krajem godine. Međutim, ukoliko bi vlada odlučila da izmeni Zakon o rudarstvu, odnosno da zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji, poslanici republičke skupštine morali bi o tome da odlučuju.

Dodatni problem je što će parlament uskoro da bude raspušten zbog raspisivanja izbora “, kažu izvori Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari