Jugović: Vlast u Beogradu prepustiti opoziciji 1

Neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. Oni imaju smisla samo ako je Vučić kandidat za premijera.

Ako bi se raspisali vanredni parlamentarni izbori, Đilas će biti kandidat za premijera većeg dela opozicije. Na temi Kosova i Metohije Đilasu niko ne može da kaže da je nešto pogrešio, zato što on nikad nije ni bio republička vlast, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, urednik portala Komentarpres i nekadašnji potpredsednik Pokreta socijalista, odgovarajući na pitanje hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora.

* Beogradski izbori imaju veći značaj od lokalnih izbora. Može li opozicija da pobedi SNS?

– Opozicija može da pobedi Sinišu Malog i Gorana Vesića, a Vučića mogu da pobede samo ako im on to dozvoli. Posle izbora u Beogradu srpska politička scena će se značajno izmeniti. Dačić neće moći da se dogovara bez Šešelja, a Đilas neće imati perspektivu bez Šapića. Mislim da je za Vučića dobro da vlast u Beogradu prepusti opoziciji. Ako to uradi, duže će trajati. Vreme je da se naprednjaci prisete kako je to biti u opoziciji i šta to znači politička borba. Gubitak vlasti u Beogradu ne znači početak kraja za SNS. Pre bih rekao da će se gubitkom vlasti u Beogradu konačno sprovesti čistka u redovima SNS. Vlast u kojoj su i Đilas i Dveri i Janković ne može dugo da funkcioniše.

* Da li verujete Vučiću da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima?

– Verujem da Vučić neće učestvovati na sledećim predsedničkim izborima. Ipak, mislim da to nije dobro za Srbiju. On će do te mere učvrstiti odnose s Rusijom i Kinom da će biti nebitno ko će doći na vlast. Veliki broj naprednjaka priželjkuje da se Vučić povuče. Osim Vulina, to žele i svi koalicioni partneri. Mnogi od njih potajno finansiraju partije opozicije, jer znaju da njihove poslovne kombinacije neće opstati ako Vučić potraje na vlasti.

* Kako komentarišete izbore u Pećincima?

– Kao utakmicu u seoskoj ligi. Učestali faulovi i besmislena rasprava su normalna stvar.

* Mladi masovno odlaze iz Srbije, šta Vi mislite o tome?

– Kad uđemo u EU, mladi će još više odlaziti iz Srbije. Tek tada ćemo imati problem da zadržimo lekare i inženjere.

* Da li to znači da Srbije ne treba da pristupi EU?

– Spoljna politika ne treba da se meri približavanjem EU. Vučićeva spoljna politika je više nego dobra. A to je najvažnije za Srbiju. Koliko nam je jaka spoljna politika toliko će nam biti i jaka privreda. Odnosi koje Vučić ima sa liderima sveta svakog građanina Srbije treba da čine ponosnim. Zbog toga mislim da Vučić ne treba da se povlači iz politike kad mu istekne mandat.

Vulin će biti najbolji ministar

* Bili ste potpredsednik Pokreta socijalista. Kakvi su Vaši odnosi sa ministrom Vulinom?

– Vulin je hrabar i prodoran kao i svaki levičar. Poštujem njegovu borbu, zato što je to borba za integritet Srbije. On će biti najbolji ministar vojni od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji. Svakom vojniku će biti rešeno stambeno pitanje, vojska će biti bolje opremljena, a vojna industrija će osnažiti našu privredu. Vojnom saradnjom s Rusijom Srbija je sigurnija u očuvanju vojne neutralnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari