Policija zaplenila knjige bivšeg diplomate Bugarske jer diskredituju srpsku vlast i BIA 1(BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO)

Pripadnici Odeljenja kriminalističke policije (OKP) Policijske uprave u Vranju sa pripadnicima Policijske stanice u Surdulici pretresli su prostorije Kulturno informativnivnog centra (KIC) u Bosilegradu po nalogu Višeg suda u Vranju na obeležavanje „Dana zapadnih pokrajina” i zaplenili su dvadeset tri knjige bivšeg konzula Bugarske u Nišu Edvina Sugareva.

Predsednik KIC-a Ivan Nikolov za JUGpress kaže da smatra da je ovaj postupak iniciran sa lokala jer u knjizi ima kritike lokalne vlasti u Bosilegradu i na račun Bezbednosne informativne agencije (BIA).

U KIC-u je kako Nikolov objašnjava bio zakazan skup ,,Dan zapadnih pokrajina” u sredu, 8. novembra koji se svake godine obeležava u Bugarskoj, kao dan sećanja na pripajanje njenih istočnih delova Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U programu obeležavanja bilo je najavljeno predstavljanje knjige „Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama” Sugareva diplomate, bivšeg konzula Bugarske u Nišu i poznatog bugarskog pesnika i javnog radnika.

„U Bugarskoj se ovaj dan obeležava kao znak solidarnosti prema bugarskoj nacionalnoj manjini, a već 10-ak godina obeležavamo ga i mi u KIC-u. U knjizi je autor izneo istorijske činjenice i zapažanja tokom njegovog diplomatskog boravka u Nišu. Ta knjiga je dva puta zaustavljana na granici i nije dozvoljeno da bude uvezena i mi smo doneli nekih 20-ak primeraka”, naveo je Nikolov.

Par sata pre promocije vranjska i surdulička policija u civilu je od organizatora skupa oduzela 23 primerka Sugarevljeve knjige, kao „dokazni materijal u postupku” protiv Nikolova zbog sumnje na krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

„Osujetili su promociju te knjige, mada posle drugog dana kada su bugarski mediji o tome izveštavali ta knjiga je promovisana i više od očekivanog. Mislim da je ovaj postupak iniciran sa lokala jer u knjizi ima kritike lokalne vlasti u Bosilegradu i na račun BIA-e. Besmisleno je da budem optužen za raspirivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, kao neko ko se celog života bavi kulturom, prosvetom i humanitarnim aktivnostima”, kaže Ivanov.

U obrazloženju VS-a u Vranju stoji da je „unos pomenute knjige zabranjen početkom jula 2023. godine zbog toga što sadrži materijal protiv interesa Republike Srbije” odnosno „separatističke i secesionističke stavove koje diskredituju nosioce vlasti u Republici Srbiji i BIA”.

Policija je istog dana autora Sugarevog zadržala na graničnom prelazu Ribarci prema Bugarskoj više od dva sata zajedno sa još sedam ljudi koji su trebali da budu gosti iz Bugarske. Potom im je zabranjen ulazak u Srbiju zbog sumnje da „njihov boravak neće biti iskorišćen u skladu sa izjavljenom namerom”.

Policija zaplenila knjige bivšeg diplomate Bugarske jer diskredituju srpsku vlast i BIA 2
Foto: Ambasada Srbije u Bugarskoj

Iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske pozvali su Željka Jovića ambasadora Srbije u Sofiji i izrazili protest i zabrinutost protiv preduzetih mera srpskih vlasti. Takođe, zatraženo je i izvinjenje zvaničnog Beograda u vezi sa ovim događajem.

Podsetimo se, Viši sud u Vranju rešenjem je nedavno zabranio prikazivanje filma „I pabesi” (Nevernik) producenta i glavnog glumca Ganija Veseljija iz Preševa, posle suđenja pred vranjskim sudom.

Na pretresu je uz saglasnost tužioca, autora i prevodioca, izmenjen prevod ovog filma u „Onaj koji je izneverio”. Drugi osporen film „Heshtja vret” (Tišina ubija) istog producenta moći će da se prikazuje ako autor na njega stavi oznaku da film nije za mlađe od 16 godina i ukloni sa odjavne špice natpis Republika Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari