Junker: Datum pristupa EU zavisi od Srbije 1Foto: EPA / Andrej Čukić

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je večeras u Beogradu da zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo Evropske unije, ali da datum pristupanja Srbije ne zavisi od Brisela, već od Beograda.

Srbija je prešla impresivan deo puta ka EU, ali mora da reši probleme u oblasti vladavine prava i pravosuđa i postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, o čijem karakteru treba da odluče Beograd i Priština, a ne Brisel, rekao je Junker posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uz konstataciju da odnosi sa zemljama zapadnog Balkana imaju prioritetni značaj za EU, Junker je izjavio da se proces pristupanja zasniva na zaslugama svake zemlje kandidata.

Junker je rekao i da 2025. nije obećanje, već ohrabrenje, moguća godina ulaska u EU.

U Srbiji su pokrenute reforme koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali treba sprovesti reformu i u oblasti vladavine prava. Promene moraju biti suštinske i zahtevaju vreme, izjavio je Junker, dodavši da je posle sastanka sa Vučićem optimista što se tiče puta Srbije.

Prema njegovi rečima, današnja poseta nije inspekcija, već otvoreni razgovor.

Junker je naglasio da EU ne može da primi u članstvo zemlje koje nisu rešile bilateralne sporove, jer ne želi da „uveze nestabilnost“.

Uveren sam da će Srbija pomoći da se reši veliki broj sporova u regiji, rekao je Junker.

On je konstatovao da će, kada uslovi budu bili ispunjeni, Srbija postati članica EU.

Nisam došao u Beograd da bih držao lekcije Srbiji, jer Srbija zna put ka budućnosti. Nećemo tražiti od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izvrši harakiri, već želimo dobru saradnju sa prijateljima iz Srbije, izjavio je Junker.

On je rekao da će, ako bude bilo potrebno napraviti akcioni plan vezan za Strategiju EU za zapadni Balkan, Brisel na tome raditi zajedno sa Beogradom, ali da će se prvo videti kako će se stvari odvijati narednih meseci.

Vučić: Sporazum sa Prištinom najteža prepreka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je pronalaženje pravno valjanog sporazuma sa Prištinom najteža prepreka na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Važno je pronaći kompromis sa Albancima i imati prijateljstvo dva naroda, u čemu su u Briselu samo posrednici, rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom.

Pred nama su teški zadaci da odlučimo šta ćemo izabrati kao cilj, ali to je naše unutrašnje pitanje i važno je da o činjenicama govorimo otvoreno, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija pozdravlja Strategiju proširenja koju je usvojila Evropska komisija, napominjući da 2025. ne smatra godinom u kojoj je zagarantovan ulazak Srbije u članstvo Unije, već kao okviran datum priključenja, ukoliko završimo mnoge teške poslove.

Evropski put, napomenuo je Vučić, je proces koji znači bolju ekonomiju, bolje zdravstvo, zaštitu žena od raka dojke, samostalno sudstvo, nezavisno tužilaštvo i efikasnije pravosuđe.

Smatramo da su nam potrebne češće posete predsednika Evropske komisije, jer verujem da su, ne smao Srbija, već čitav zapadni Balkan, integralni deo EU, rekao je Vučić.

Ponavljajući da je pravno obavezujući sporazum sa Prištinom najteže pitanje za građane, Vučić je istakao da je važno pronaći kompromis sa Albancima, kako bi se istorijski rešio taj odnos na drugačiji način, ne ratovima i sukobima.

Mi i Albanci treba da pronađemo kompromis, a u Briselu su samo posrednici. Većina od 22 zemalje je priznala Kosovo i one očekuju pravno obavezujući sporazum koji bi suštinski vodio ka tome da Priština bude član Ujedinjenih nacija i drugih organizacija, ali ima i pet država koje to ne žele, kazao je Vučić.

U Prištini bi to želeli, a Beogradu ne bi i u svim tim okvirima treba pronaći rešenje, istakao je Vučić i predočio da će se Srbija, ako to ne uradi, „udaviti u sopstvenoj prošlosti“.

Zato plediram i molim za kompromis, za podršku, rekao je Vučić i naglasio da će to biti i tema njegovih sutrašnjih razgovora u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Moje je u Berlinu više da slušam i da čujem šta kancelarka misli, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari