Junker: Datum pristupa EU zavisi od Srbije

Predsednik Evropske komisije u poseti Beogradu

Ostavite komentar


  1. Ulazak Rumunije i Bugarske u Evropsku uniju 1. januara 2007, iako je, dakako, konačna odluka o tome pala odavno, još 2004. godine (posle procesa koji je praktično startovao još oko 1990. godine i pregovora o pridruživanju koji su trajali četiri godine), nije zahtevao ukidanje ogromnog postotka korupcije niti toliko zahteva kao sto se postavlaju Srbiji. To su bili politicki interesi EU poticani snaznim uticajem NATO alijanse da munjevito preuzmu kontrolu Crnog mora. Sada su u obe zemlje vec postavljene balisticke rakete SAD. Toliko o kriterijumima ulaska u EU.

    1. Potpuno se slazem sa izjavom gospodina Nikolica da je prijem Rumunije i Bugarske u EU bio najvecim delom uslovljen strateskim interesom NATO ali se ne slazem da su pitanje korupcije i pre svega reforma pravosudja od nimalo manjeg znacaja.Ta dva uslova su ne samo od znacaja za EU ali su od ogromnog znacaja za Srbiju jer kad bi Srbija konrolisala korupciju i reformisala pravosudje Srbija bi se nasla u situaciji da bi se strani investitori utrkivali ko ce vise da investira u srpsku ekonomiju omogucujuci Srbiji da stane na solidne ekonomske noge i da joj u krajnjoj liniji ne bi ni bilo potrebno da nastoji da bude primljenja u clanstvo EU.
      Ne bi me iznenadilo da bi EU tada dosla i trazila od Srbije da se pridruzi EU.
      Naravno to podrazumeva da bi u medjuvremenu pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova bilo zadovoljavajuce reseno.

  2. Na putu za EU. Srbiji svakako najveći problem predstavlja sporazum koji mora rešiti sa Kosovom. Kada se do toga bude došlo, sva ova druga pitanja će se mnogo lakše rešiti. Na kraju, Evropa je i nepravedno stroga prema Srbiji, tako da za nešto baš može i progledati kroz prste. U članstvo EU, primnjene su i zemlje koje nisu imale baš sve ispunjene odredbe.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.