Jutarnji.hr o pozadini dogovora Srbije i Kosova: Vučić je bio taj koji je napravio kompromis 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Jedan važan kompromis između Kosova i Srbije uspela je da postigne Evropska unija, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, ali ima još mnogo otvorenih pitanja da se dve strane približe konačnom sporazumu, koji EU naziva „pravno obavezujućim sporazumom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa”.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je u subotu uveče, posle višednevnih napora visokih zvaničnika EU i SAD, uključujući direktan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, saopštio da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o načinu prelaska granice do kojeg neće biti dodatnih prepreka za građane Kosova u Srbiji ili obrnuto.

Sprovođenje odluke

Iako je Kosovo 1. septembra nameravalo da počne da primenjuje odluku o reciprocitetu prema Srbiji, što bi značilo da će onima sa ličnim dokumentima izdatim u Srbiji prilikom ulaska na Kosovo biti izdate posebne propusnice, kao što Srbija radi građanima Kosova više od deset godina, sada je to napušteno. Naime, Srbija je potvrdila da više neće izdavati nikakva dodatna dokumenta građanima Kosova, ali će im biti dovoljni dokumenti koje izdaju kosovske vlasti.

Predstavnici srpske vlade su pojasnili da „to ne znači da Srbija priznaje nezavisnost Kosova“.

Vlada Kosova je zadovoljna ovim rešenjem jer je premijer Aljbin Kurti od početka rekao da ako Srbija odustane od dosadašnje prakse, nema razloga da Kosovo ne odustane od svojih namera.

Kurti je nakon ovog sporazuma rekao da će u odnosima Kosova sa Srbijom, kao i u traženju rešenja u dijalogu, „reciprocitet biti osnova za rešenje”.

To što se Borelj posebno zahvalio Vučiću vide kao dokaz da je upravo Vučić napravio kompromis po tom pitanju, jer je Srbija odustala od dosadašnje prakse za građane Kosova pri ulasku u Srbiju. Međutim, još uvek ima mnogo nerešenih pitanja, od kojih neka i dalje mogu izazvati tenzije na Kosovu.

Jedna od njih je o registarskim tablicama.

Kosovska vlada je najavila da će u naredna dva meseca omogućiti promenu registarskih tablica onima koji imaju stare sa srpskim oznakama ili stare kosovske za nove registarske tablice Republike Kosovo.

Nakon toga, kosovske vlasti će, kako je najavljeno, oduzimati vozila nelegalnih registarskih oznaka. Trenutno postoje tri vrste tablica na Kosovu. One sa oznakama RKS (Republika Kosovo), bi sada trebalo da budu jedine.

Stare oznake

Druge su stare oznake KS (Kosovo) bez državnih oznaka koje su izdate pre proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je ova država bila pod upravom UNMIK misije. I dalje u severnom delu Kosova postoje registarske tablice koje izdaje Republika Srbija, sa oznakama gradova na Kosovu: kosovska vlada smatra da je to nezakonito, a nakon isteka dvomesečnog roka za ponovno registracije, automobili sa ovim oznakama biće oduzeti.

Zato EU želi da se ovo pitanje reši što pre, inače može ponovo da dođe do tenzija.

U EU napominju da samo Kosovo ima pravo da izdaje registarske tablice na svojoj teritoriji, ali pokušavaju da nađu kompromis sa nekim „evropskim idejama“, ne pojašnjavajući šta bi to tačno moglo biti.

Kosovo upozorava da Srbija ne ispunjava obaveze iz sporazuma o energetici, Beograd optužuje Kosovo, a ne želi da sprovede sporazum o stvaranju asocijacije opština sa srpskom većinom. Vlada Aljbina Kurtija od dolaska na vlast govori da „neće dozvoliti stvaranje monoetničkih udruženja jer to vodi stvaranju Republike Srpske na Kosovu“.

Međutim, Kosovo će očigledno biti pod sve većim pritiskom po ovom pitanju jer, osim Srbije i EU, stvaranje ove asocijacije traži i Vašington, glavni saveznik Kosova.

Kosovo i Srbija imaju različite poglede na „konačno rešenje“ do kojeg treba doći dijalogom, a stavovi se nisu zbližili ni posle 11 godina ovog dijaloga pod okriljem Evropske unije. Kosovo, kao i SAD i većina zemalja EU koje su priznale zemlju, vidi normalizaciju samo kroz međusobno priznanje, dok Srbija, koja ima podršku Rusije, odbija da razgovara o priznanju Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari