Jutkina ostavka bila samo farsa 1Foto: N1 (arhivska fotografija)

Skupština opštine Brus vratila je juče odbornički mandat bivšem predsedniku te opštine Milutinu Jeličiću Jutki, kome se sudi za seksualno uznemiravanje i time otvorila mogućnost da se ponovo kandiduje za predsednika opštine, objavili su mediji.

Sama pomisao na vraćanje mandata, prema mišljenju naših sagovornika/ca, jeste skandalozna i govori o tome da je njegova ostavka na funkciju predsednika bila „samo farsa“.

– On je podneo ostavku na mesto predsednika opštine i može da se vrati da bude odbornik, ukoliko postoji upražnjeno mesto, nakon što je podneo zahtev da mu se dodeli odborničko mesto. Svakako, sama pomisao na to je skandalozna i neophodno je da se građani Brusa pobune protiv toga, jer čovek koji je optužen za seksualno zlostavljanje i kome se sudi pokušava da se vrati u Skupštinu opštine – ocenjuje za Danas Boban Stojanović, politički analitičar.

Dodaje da se bahatost bivšeg predsednika opštine Brus ogleda i u tome što sada hoće da bude odbornik.

– To dovoljno govori kako on gleda na ceo slučaj i u tome moraju da ga spreče kako njegova partija, tako i građani, jer praktično koristi pravni mehanizam koji postoji, očigledno rugajući se svojim žrtvama i svim građanima – zaključuje Stojanović za naš list.

Jutka je nakon što je izabran za predsednika opštine vratio odbornički mandat, ali, pošto mu je mandat vraćen, on može ponovo da se kandiduje za predsednika opštine, ili za neku drugu funkciju.

Marija Lukić, koja protiv Jeličića vodi postupak za seksualno uznemiravanje, kaže za naš list da je njegova ostavka na funkciju predsednika opštine samo farsa jer je on sve vreme „gospodar lutaka“, istih onih koje je postavio i koji su mu vratili mandat. Ona podseća da je Jeličić prilikom ostavke rekao da zamrzava članstvo u SNS, ali je on još uvek njen aktivni član. On je zapravo, dodaje Lukić, „paradigma ovog sistema“, politizovanih institucija koje su pod kontrolom izvršne vlasti.

– Naravno, to znači i dodatni pritisak na sudstvo, s obzirom da se i pravosuđe u velikoj meri nalazi pod kontrolom izvršne vlasti. Zaista se nadam da će postupajući sudija biti neko od integriteta i autoriteta i da neće dozvoliti da se od suđenja pravi cirkus kao do sada – kaže Lukić.

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki za seksualno uznemiravanje po tužbi Marije Lukić vodi se već više od godinu dana. Još nekoliko žena je protiv Jutke podnelo krivične prijave za isto delo, ali su one odbačene zbog nedostatka dokaza. Proces se vodi u Brusu, čiji je Jutka bio doskorašnji predsednik, i od samog početka je praćen opstrukcijama, ali i brojnim pretnjama i napadima na njegove žrtve. Zbog toga, kao i zbog velikih pritisaka na sud, Marija Lukić i njen branilac Borivoje Borović tražili su da se suđenje izmesti iz Brusa. Ovaj zahtev je iz Osnovnog suda u tom gradu tek prošle nedelje stigao u Vrhovni kasacioni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari