Kako bi glasale Šumadija i zapadna Srbija 1Foto: Wikipedia

Iako je u minulih sedam godina Šumadija bukvalno skinuta sa svih državnih infrastrukturno-razvojnih planova Šumadinci, ako je suditi prema najnovijoj anketi Biroa za istraživanje javnog mnjenja (BIRODI), i dalje masovno podržavaju Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku.

Prema istraživanju BIRODI-ja, dostavljenom Glasu Šumadije i našem listu, za SNS bi, da se danas organizuju parlamentarni izbori, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji glasalo svih 37,7 odsto ispitanika, što je čak dva i po puta više nego u Beogradu, gde se za vladajuću stranku opredelilo 14,5 odsto anketiranih gradjana.

Opozicioni Savez za Srbiju u šumadijskom i zapadnom delu Srbije ima podršku od 8,5 odsto, što je gotovo tri puta manje no u Beogradu, u kojem se za SZS izjasnilo 24,7 odsto ispitanika.

Pokret slobodnih građana i Sergej Trifinović u Šumadiji i zapadnoj Srbiji bolje stoje nego u Beogradu, pa bi za PSG  glasalo 4,7 odsto žitelja centralne Srbije upisanih u biračke spiskove, za razliku od 0,4 odsto Beograđana koji podržavaju taj pokret.

Kod opredeljenih glasača PSG i Sergej Trifunović u Šumadiji stoje još bolje, te bi za taj pokret, da su sada izbori, glasalo 6,7 odsto ispitanika, iznenađujuće veliki broj glasova (9,5 odsto) dobio bi LDP Čedomira Jovanovića, dok bi za SNS glasalo 53,5 odsto opredeljenih šumadijskih birača.

Na pitanje „Na osnovu kojih kriterijuma birate za koga ćete glasati, šta vam je najvažnije?“ 60,8 odsto građana Šumadije i zapadne Srbije odgovara – Za one koji poštuju zakon i ispunjavaju ono što obećaju. I u Beogradu i Vojvodini taj kriterijum je najvažniji, ali za 37,5 odsto, odnosno 32,7 odsto ispitanika.

Zanimljivo je, ipak, da je na poslednjim predsedničkim izborima u Šumadiji i zapadne Srbije Luka Maksimović (Beli Preletačević) dobio više glasova (18,2) od Saše Jankovića (17,1). Za sadašnjeg predsednika Srbije glasalo je 59,7 odsto Šumadinaca koji su učestvovali u ovoj anketi.

Odgovarajući na pitanje: “U kojoj su meri informacije iz medija objektivna slika onoga što se dešava u Srbiji?“, 39,1 odsto ispitanika u Šumadiji i zapadnoj Srbiji kaže „delimično“, dok oko 40 odsto Beograđana smatra – „nimalo“.

Šumadinci, inače, najviše gledaju Dnevnik RTS-a (38,4 odsto), zatim Dnevnik TV Prva (18,4 odsto), dok vesti na kablovskoj televiziji N1 gleda 5,8 odsto Šumadinaca i žitelja zapadne Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Kako bi glasale Šumadija i zapadna Srbija”

  • Ovo za Beograd je možda tačno ako ste ispitivanje radili samo u Starom Gradu i na Vračaru. I to možda. Ovakve lažne ankete su vrsta manipulacije. Da bi građani koji ne bi izašli, a gladaju za opoziciju, ipak videli neku šansu za pobedu opozicije, pa izađu i glasaju.

 1. Ово је слика страха. У Шумадији имају посао људи који раде у државним институцијама и они који раде код приватника а који су у спрези са СНС, да није тако не би били на тржишту. Кабловска телевизија осим у КГ нема где да се гледа тако да остаје само РТС, ПИНК, ХЕПИ, …

  • Dal je moguce da iko sa 3 grama mozga moze i posle 7 godina,lazi,kradje,neispunjenih obecanja,glasa za nazadnjake i njihovog vodju bez dana radnog staza.Ima li u Stbiji ista sto su uradili a da je u korist buducnosti ovog naroda.Stvarni ne znam.Lazovi bez premca.

   • Isto to pitanje ja postavljam vama. Da li je moguće da oprt hoćete lopove na vlasti? Uostalom, vidi se po anketi da postovanje zakona jeste glavno, ali ne i toliko bitno kod glasača opozicije. Baš me zanima šta je na drugom mestu.

 2. За Вучића би гласало 14,5 одсто Београђана, а градска власт у већини општина припада напредњацима?! Хајте, молим вас…

  • Pažljivo čitaj, 14,5% od anketiranih, a ne od opredeljenih. Nisu svi upitani želeli da učestvuju u anketi, niti su svi učesnici bili opredeljeni. Kad se Taj procenat svede na one koji sigurno glasaju, onda to ode do 40-50% izašlih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.