aleksandar vučićFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Kako je Hrvat Žigmanov stigao do mesta u srpskoj vladi”, “Vulin više neće biti ministar u vladi Srbije”, “Vlada Srbije biće proruska, Hrvat iznenađenje, a zagovornik ‘srpskog sveta‘ uzima tajnu službu”, neki su od naslova kojima su hrvatski mediji izvestili o novom sastavu vlade Srbije.

“Konačno je završena i ta farsa. Izbori su održani početkom aprila, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije formirao vladu sve do juče. Znali smo da će polutrajna premijerka, dakle do polovine mandata, ako Vučić opet ne sazove prevremene izbore, biti Ana Brnabić”, piše Jutarnji list u teksu pod naslovom “Vlada Srbije biće proruska, Hrvat iznenađenje, a zagovornik ‘srpskog sveta‘ uzima tajnu službu”.

“Aleksandar Vulin, koji je vršio dužnost ministra unutrašnjih poslova u vladi Srbije, ostaće bez te funkcije”, navodi Index.hr uz naslov “Vulin više neće biti ministar u vladi Srbije”.

“Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov biće ministar u novoj vladi Srbije, a vodiće resor za ljudska i manijska prava. ‘Za sve je možda veliko iznenađenje, ali resor za ljudska i manjinska prava vodiće predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov’, rekao je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Žigmanov je na izborima u aprilu ove godine osvojio zastupnički mandat u skupštini Srbije kao predstavnik DSHV-a i manjinske koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, piše Večernji list u teksu naslovljenom “Kako je Hrvat Žigmanov stigao do mesta u srpskoj vladi u kojoj više neće biti Vulina”.

I HRT – ov izveštaj o novom sastavu vlade Srbije počinje informacijom o Žigmanovu, pod naslovom “Vučić objavio sastav vlade, Žigmanovu resor ljudskih i manjinskih prava”.

Kako se navodi na sajtu HRT, “ministar Gordan Grlić Radman danas je u telefonskom razgovoru u ime Vlade RH čestitao predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu, predloženom kandidatu za ministra za ljudska i manjinska prava u novoj srpskoj vladi”.

“U svetlu dosadašnjeg rada i predanosti u zastupanju i unapređenju prava Hrvata u Vojvodini, ministar je istakao uverenje da će zalaganje ministarskog kandidata doprineti osnaživanju položaja Hrvata u Srbiji”, piše HRT.

“Sagovornici su istakli važnost daljeg rada na poboljšanju statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, naročito njihove pozitivne političke zastupljenosti na svim razinama vlasti”, navodi HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari