Kako je pre 20 godina izgledao prvi demokratski TV duel predsedničkih kandidata - Koštunice i Labusa? 1FOTO EPA/SASA STANKOVIC/AS-HH

Padom režima Slobodana Miloševića, 5. oktobra, dvehiljadite godine i dolaskom na vlast nekadašnjeg DOS-a, na čelu sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem, došlo je i do otvaranja medija, deset godina zarobljenih brutalnim i zločinačkim režimom svrgnutog diktatora.

Danas, posle deset godina vlasti bivšeg radikala Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji je demokratskim promenama, takođe, svrgnut sa vlasti pre više od dvadeset godina, gotovo je nezamislivo da se dogodi ono što je pre tačno dve decenije bio slučaj, a to je da se predsednik Srbije suoči uživo u TV duelu sa svojim protivkandidatom na predsedničkim izborima.

Tako su se 9. oktobra 2002. godine u izbornom duelu suočili Vojislav Koštunica, tada predsednik Srbije i Miroljub Labus, kandidat koalicije DOS.

Koštunica je tada bio na strani politike koja je sprečavala oštar raskid sa prošlošću i prethodnom zločinačkom politikom svrgnutog režima devedesetih, dok je Labus bio kandidat ubijenog Zorana Đinđića, koji je, ispostavilo se, životom platio i stradao upravo od politike devedesetih, čijoj smeni je najviše doprineo.

– Duel dva predsednička kandidata Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa oktobra 2002. godine, zapamtio sam pre svega po političkim pozicijama koje su zastupali. Koštunica je sasvim otvoreno demonstrirao svoj otpor prema bržoj demokratizaciji i promeni Srbije, pre svega njenom ubrzanom putu u evropske integracije. On je u tom duelu otvoreno optužio premijera Srbije Zorana Đinđića da sarađuje sa kriminalnim krugovima, ne pruživši ni jedan jedini dokaz za tako tešku tvrdnju – kaže za Danas Žarko Korać, potpredsednik vlade Zorana Đinđića.

Svako ko je to gledao, dodaje, mogao je da se uveri da je on nastavio kriminalizaciju Zorana Đinđića i vlade Srbije koju je započeo juna 2001. godine kada je Slobodan Milošević izručen Haškom sudu.

– Te večeri se Koštunica pojavio na televiziji i optužio vladu Srbije, dakle i mene, da smo u suštini izvršili državni udar i postupili nezakonito iako to uopšte nije bilo tačno. Upravo je on lično svim silama sprečavao donošenje zakona o saradnju sa Haškim sudom. Tako da se izručenje zasnivalo na odredbi tadašnjeg ustava Srbije. Ali vremenom uložen je veliki trud da se Koštunica prikaže kao benevolentan vladar udaljen od dnevne politike. To je jedna od najvećih laži moderne politike u Srbiji. Koštunica se itekako mešao u sve aspekte politike u Srbiji i iz njegovog kabineta bila je organizovana prljava medijska kampanja potpunog diskreditovanja Zorana Đnđića koja će na kraju biti jedan od uzroka njegovog ubistva – kaže sagovornik Danasa.

Kako je pre 20 godina izgledao prvi demokratski TV duel predsedničkih kandidata - Koštunice i Labusa? 2
Foto: Medija centar

Televizijski duel Koštunice i Labusa, napominje Korać, samo je potvrdio očiglednu činjenicu da Miloševićevo nasleđe imalo u Koštunici zaštitnika.

Koštunica: Đinđić je kriminalac

Labus: Dokažite

Koliko god poređenja tadašnjeg društveno političkog konteksta sa današnjim, u smislu otvorenosti i relativne slobode medija, odnosno spremnosti političara da izađu i javno suoče svoje stavove, delovala površno i pomalo besmisleno, ipak su prilike takve da je, za razliku od danas, Srbija tada bila pluralističko i višepartijsko društvo, bez obzira na tragičan ishod, odnosno ubistvo prvog demokratskog premijera.

A, kako je nemoguće izostaviti taj ugao posmatranja u podsećanju na 20 godina od prvog demokratskog duela dva predsednička kandidata, podsetimo na deo njegovog sadržaja tog 9. oktobra 2002. godine.

– Ima jedna stvar koja je neverovatna, i vi to morate da znate pošto se radi o čoveku koji je predsednik Vlade Srbije i istovremeno i predsednik vaše stranke, Demokratske stranke, vi ste njen član ako se ne varam, je li tako, još uvek, pored svega ostalog. Mnogo ima reči o nekim zanimljivim, neobičnim vezama premijera Đinđića sa pojedinim uglednim biznismenima i njegovih angažmana s njima. To je nešto što bi u svakoj drugoj zemlji, bilo da je reč o Surčinu ili o nekim drugim poslovima, u svakoj drugoj zemlji bi to izazvalo i te kakvu pozornost. Hvala bogu, moram reći da su posle godinu dana mediji počeli time da se bave. Zamislite se nad tom činjenicom – ovako se Vojislav Koštunica, bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke Srbije obratio protivkandidatu Demokratske stranke, Miroljubu Labusu, uživo u duelu, pre tačno 20 godina.

Posle samo pet meseci, u martu 2003. godine, Zoran Đinđić je ubijen, a Miroljub Labus je na pomenutim izborima izgubio od Vojislava Koštunice.

Labus je na gore navedenu konstataciju odgovorio Koštunici rečima: Vi znate, gospodine Koštunica, da je kleveta krivično delo. Vi ste sada oklevetali gospodina Đinđića i niste pružili dokaz. Ja od vas, i naša javnost, očekujem dokaze za ovo. Vi ste rekli da je on kriminalac i ja očekujem da vi ovde nama večeras ili koliko sutra pružite te dokaze.

Koštunica nije pružio dokaze ali je svoju tadašnju kampanju i javne nastupe zasnivao na satanizaciji premijera što je, uz snažnu medijsku kampanju, izvesno doprinelo i ohrabrilo ubice da pucaju u njega.

Direktne ubice su osuđene na doživotne robije ali politička pozadina nikada nije otkrivena.

Transkript TV duela Koštunice i Labusa možete pročitati na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari