izborna tišinafoto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina zatražila je od GIK Niš, koja će pratiti parlamentarne izbore 17. decembra, da stavi van snage rešenje kojim je dva funkcionera srpske desničarske stranke BUNT-Prava Srbija, koja podržava koaliciju Zavetnika i Dveri, imenovala za njihove predstavnike u svom proširenom sastavu, potvrđeno je Danasu.

SDA Sandžaka tvrdi da su za ovo imenovanje saznali od našeg medija i da će „proveriti“ kako se to dogodilo – pošto ih je prethodno upravo „ovlašćeni predstavnik“ te stranke zvanično predložio za članove ove komisije.

Članovi GIK ispred SDA, koji su inače i funkcioneri desnice, koja tu sandžačku partiju optužuje da je antidržavna i separatistička, tvrde da je to bio način da kontrolišu izbore, a GIK najavljuje donošenje odluke po najnovijem zahtevu SDA „u skladu sa propisima“.

„Ovlašćeno lice“ SDA Ahmedin Škrijelj, koji je i visoko pozicionirani kandidat na njenoj listi za predstojeće parlamentarne izbore, uputio je juče zahtev za povlačenje imenovanja Nikole Ostojića, koji je prema dostupnim podacima potpredsednik BUNT-a- Prave Srbije, za člana GIK-a u proširenom sastavu, kao i Miloša Stojanovića, predsednika Gradskog odbora BUNT-a Prave Srbije u Nišu, za njegovog zamenika u GIK-u, čime bi se takvo rešenje stavilo van snage.

"Patriote" prate parlamentarne izbore u ime onih koji "rasparčavaju Srbiju": Kako je Ugljaninova SDA za članove niške GIK predložila srpske desničare? 1
Ahmedin Škrijelj: Foto N. Kočović

U zahtevu SDA, u koji je Danas imao uvid, navodi se da se on podnosi „nakon što je utvrđeno da su pomenuta lica dio druge izborne liste“, što je inače netačno, jer Ostojića i Stojanovića nema na parlamentarnoj listi „Nacionalno okupljanje – Državotorna snaga“, na kojoj su Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, sa kojima BUNT- Prava Srbija najbliskije sarađuje, kao ni na bilo kojoj drugoj listi.

„Proverićemo kako je do ove situacije sa GIK-om došlo, ali je izvesno da nemamo nikakvu saradnju sa BUNT-om Prava Srbija, Dverima i Zavetnicima, pa ni ove vrste“, rekao je Škrijelj za Danas.

Ostojić, inače master pravnik, je kazao da su on i Stojanović, doktor stomatologije, i dalje članovi BUNT-a Prave Srbije, koji podržava koaliciju Dveri i Zavetnika, te da nisu prešli u SDA, ispred koje su članovi GIK-a.

„Sa Zavetnicima i Dverima, sa kojima delimo istu idelogiju i politiku, verovatno ćemo na budućim lokalnim izborima u Nišu biti u koaliciji. Sada smo članovi GIK-a smo ispred druge stranke jer je to po zakonu, imamo legitimno pravo, a to je bio način da ispratimo parlamentarne izbore u Nišu. Zar je to zaista toliko važno pored drugih bitnijih tema u Srbiji?“, rekao je Ostojić za naš medij.

Dušan Marković, predsednik BUNT-a Prave Srbije, a inače gradski odbornik u Jagodini, najpre je kazao da će proveriti kako su funkcioneri te stranke našli u GIK-u ispred partije koja ima bitno drugačiju političku orijentaciju, a sa kojom nemaju nikakvu saradnju, ali je kasnije rekao da „nije uspeo“ da čuje Ostojića, pa „ne zna detalje“.

"Patriote" prate parlamentarne izbore u ime onih koji "rasparčavaju Srbiju": Kako je Ugljaninova SDA za članove niške GIK predložila srpske desničare? 2
Dušan Marković: Foto sajt BUNT Prava Srbija

„Niko iz naše stranke nije prešao u drugu političku opciju, mi podržavamo Zavetnike i Dveri, sa kojima imamo tehničku saradnju i na čijoj su listi naši ljudi. Ljudima iz naše stranke na lokalnom nIvou u principu dajemo mogućnost da sami odlučuju, u skladu sa prilikama na lokalu, ali u ovom slučaju ne znam tačno šta se dogodilo“, rekao je za Danas Marković.

On je dodao da se predstavnici BUNT-a- Prve Srbije nalaze na parlamentarnoj izbornoj listi „Nacionalno okupljanje- Državotvorna snaga“, ali da ime njegove stranke na listi nije navedeno jer je ona veoma mlada i nova.

Marković se na toj listi nalazi na 89. mestu, kao kandidat Zavetnika.

Srpska desnica, inače, ima više nego kritičan stav prema idejama, predlozima i stavovima SDA i Ugljanina.

Dveri su oštro osudile Ugljaninovu izjavu da je, po navodima medija, „Stefan Nemanja ratni zločinac i da je autor platforme za zločin, a da Srbi sve one koji su činili zločine i genocid nad Bošnjacima proglašavaju svecima“, ocenjujući da su njegovi govori „sve besmisleniji i opasniji“.

"Patriote" prate parlamentarne izbore u ime onih koji "rasparčavaju Srbiju": Kako je Ugljaninova SDA za članove niške GIK predložila srpske desničare? 3
Osnivački kongres: Foto Sajt Bunt Prava Srbija

Pojedini visoki funkcioneri te stranke su upitali, nakon Ugljaninovog „poziva muslimanima“ iz Sandžaka da se ne odazivaju pozivima za vojnu vežbu, zašto je on još uvek na slobodi i kako to da SDA „može nesmetano da ugrožava ustavni poredak Srbije“.

Oni su, takođe, pozvali na hapšenje Ugljanina i preispitivanje rada Bošnjačkog nacionalnog veća, nakon što je on, kao predsednik Veća, pozvao Vladu Srbije i EU da utvrde datum povlačenja srpske vojske, policije, tajnih službi i pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka.

Ocenili su da aktuelna vlast u Srbiji, sa kojom je Ugljanin nekada bio u koaliciji, nemo posmatra njegove „separatističke nastupe, potencijalni secesionizam i realizaciji stare ideje o takozvanoj zelenoj transverzali“.

Zavetnici su, pak, Ugljaninovu i inicijativu Usame Zukorlića za promenu Ustava Srbije, kojom bi se izmenila himna, grb i zastava, a bošnjački jezik izjednačio sa srpskim, smestili u korpus opasnih zahteva za rasparčavanje Srbije.

Ova stranka je, takođe, najoštrije osudila Ugljaninove izjave da poslanici koalicije „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ u Skupštini Srbije treba da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

Pozvala je Vladu Srbije da „hitno i po službenoj dužnosti pokrene postupak za zabranu Ugljaninove stranke“, ocenjujući da njeni poslanici „vrše otvorenu promociju nasilnog rasparčavanja Srbije i podrivaju Ustav na koji su se i sami zakleli“.

„Sulejman Ugljanin više puta se sastajao sa predstavnicima samoproglašenih vlasti u Prištini i tom prilikom takozvano Kosovo tretirao kao nezavisnu državu. Takođe podsećamo da je lider SDA u više navrata Srbiju proglašavao fašističkom državom i pozivao na razmeštanje NATO snaga u Raškoj oblasti. Ono što predstavlja posebno poniženje za građane jeste činjenica da poslanici SDA za svoju politiku kontinuirane podrške samoproglašenoj Republici Kosovo primaju platu iz budžeta Srbije“, naveli su Zavetnici u jednom od svojih saopštenja.

Sekretarka niške GIK Ružica Đorđević je kazala da su dobili zahtev SDA da se stavi van snage imenovanje Ostojića i Stojanovića za članove komisije, te da će u toku dana on biti razmatran.

„Moraćemo da čujemo podnosioca tog zahteva, odnosno da saznamo konkretne razloge, a onda ćemo doneti odluku koja će biti validna i u skladu sa zakonom“, rekla je ona za naš medij.

"Patriote" prate parlamentarne izbore u ime onih koji "rasparčavaju Srbiju": Kako je Ugljaninova SDA za članove niške GIK predložila srpske desničare? 4
Ružica Đorđević: Foto Grad Niš

Niška GIK je, inače, 30. novembra ove godine donela rešenje kojim su ta dvojica funkcionera BUNT-a- Prava Srbije imenovani za njene članove u proširenom sastavu ispred SDA Sandžaka, navodeći da je predlog, koji je dostavljen prethodnog dana, „dozvoljen, uredan, blagovremen i podnet od ovlašćenog lica“.

Prema navodima stručnjaka u GIK-u, po Zakonu o izboru narodnih poslanika propisuje da politička stranka predlaže svoje kandidate za ovakve komisije, bez navođenja da li su oni njeni članovi, što mogu ali i ne moraju biti, kao uostalom i sami kandidati na izbornim listama.

Jedino što je važno, i što se proverava, jeste da predloženi kandidati za članove komisija moraju da imaju izborno pravo, kazali su oni za Danas.

Bunt, zaveti i Milica

BUNT- Prava Srbija osnovan je, prema navodima medija, na kongresu 30. oktobra ove godine u Jagodini, na kojem je on predstavljen kao „najmlađa politička stranka u Srbiji“.

Za predsednika je izabran Marković, za jednog od potpredsednika Nikolić, dok je radnim predsedništvom predsedavao Stojanović.

„Nastali smo na Svetosavskom, Kosovskom i Ravnogorskom zavetu… Branićemo vitalne nacionalne interese kao naši slavni preci“, rekao je između ostalog Marković.

On je kazao da će ta stranka na predstojećim izborima podržati Nacionalno ujedinjenje, jer je između ostalog uverena da „budući šef srpske države treba da bude žena borac, majka i čuvar Kosovskog zaveta, naša sestra Milica Đurđević Stamenkovski“.

Prema navodima na društvenim mrežama, ova stranka je otvorila i kancelariju u Nišu.

„Okosnica naše kampanje biće borba za srpske nacionalne interese koji su danas više nego ikada ugroženi, kako od stranog faktora tako i od domaćih izdajnika“, rekao je tada Marković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari