“Kako siromaštvo raste, ratni bubnjevi se pojačavaju”: Šta se može očekivati na Kosovu posle 21. novembra 1Foto: N1

S obzirom da se upravo vraćam iz Kosovske Mitrovice, imala sam prilike da se uverim u raspoređene specijalne jedinice kosovske policije koje služe da zastrašuju ljude. Niko se ne može osećati bezbedno da vidi specijalca sa mitraljezom na putu a kamoli da vas neko tako naoružan zaustavi – kaže za Danas Biljana Đorđević, narodna poslanica Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, u odgovoru na pitanje šta procenjuje da će se dogoditi sa građankama i građanima severa Kosova 21. novembra, kada ističe za preregistraciju automobilskih tablica.

Naime, nakon što su kosovske vlasti odbile da produže rok za preregistraciju, a Srprkinje i Srbi sa severa Kosova. na poziv Srpske liste i vlasti Aleksandra Vučiča, izašli iz institucija Kosova, juče su , u opštinama na severu nekadašnje južne srpske pokrajine, osvanuli grafiti koji pozivaju na „otpor na svakom koraku“, koje potpisuje takozvana “Brigada Sever”, dovodeći se u vezi sa politikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Grafiti Brigade Sever najmanji su problem u ovom trenutku. I bez tih grafita Srbi na severu Kosova neće preregistrovati vozila do 21. novembra, a pogotovo to neće učiniti sada nakon suspenzije komandira policije regiona Sever i posledičnog izlaza Srba iz kosovskih institucija – smatra sagovornica Danasa.

“Kako siromaštvo raste, ratni bubnjevi se pojačavaju”: Šta se može očekivati na Kosovu posle 21. novembra 2
Foto: Ne davimo Beograd

Kako dodaje, svi iz međunarodne zajednice pozivaju na odlaganje ili obustavu procesa preregistracije ali deluje da se premijer Kosova, Aljbin Kurti, na to ne obazire.

– Aleksandar Vučić kao generator nasilja, ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu Balkana, svakako nije prepoznat kao eksponent politike koja može doneti toliko neophodan mir i pomirenje u regionu. Kako se pojačava ekonomska kriza u Srbiji, kako svaki dan dočekamo sa novim nedvosmislenim dokazima o vezama Aleksandra Vučića sa nosiocima organizovanog kriminala u Srbiji, tako se ratni bubnjevi pojačavaju na najjače, nepogrešivo udarajući u ritmu devedesetih – odgovor je Srđana Milivojevića, poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije o tome šta će se dogoditi 21. novembra.

Vučićevu ratnohuškačku retoriku, dodaje on, Srbija je jedva preživela devedesetih.

“Kako siromaštvo raste, ratni bubnjevi se pojačavaju”: Šta se može očekivati na Kosovu posle 21. novembra 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– Kako našem tiraninu ubrzano ističe vreme, ovakva saopštenja i najave stizaće jedno drugo dok Srbija ponovo ne postane slobodna zemlja sa ratnim huskačima van politike i sa mafijom koja će moći da se obrati jedino sa klupe Specijalnog suda za organizivani kriminal – zaključuje sagovornik Danasa.

Prema rečima Boška Obradovića, lidera Dveri, nikome normalnom nije do rata niti do bilo kakvih sukoba.

– Međutim, ne može se nemo posmatrati teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji i okupacija dela naše državne teritorije. Srbi na Kosovu i Metohiji i nemaju drugu opciju sem otpora lažnoj državi Kosovo, na isti način kako su Albanci decenijama pružali otpor državi Srbiji, dakle svim vrstama bojkota, blokada, protesta, paralelnih institucija… – kaže Obradović za Danas.

“Kako siromaštvo raste, ratni bubnjevi se pojačavaju”: Šta se može očekivati na Kosovu posle 21. novembra 4
Foto: FoNet/ Milica Vučković

U tome, ističe on, ne mogu uspeti bez podrške države Srbije i povratka države Srbije na Kosovo i Metohiju.

– Za početak na severu KiM treba formirati srpsku policiju, pravosuđe i civilnu zaštitu, sve ono što su Srbi na severu KiM imali pre potpisivanja antiustavnog Briselskog sporazuma – zaključuje lider Dveri za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari