Kako stručnjaci za diplomatiju vide odlaganje primene mera Prištine o prestanku važenja srpskih dokumenata na Kosovu 1Foto: Stanislav Milojković (Ilustracija)

Odgovor na pitanje da li je Srbija u stanju da diplomatskom akcijom ili inicijativom spreči uvođenje recipročnih mera na Kosovu od strane tamošnjih vlasti, dao je američki ambasador u Prištini, koji je rekao da Sjedinjene Američke Države stoje iza čitavog kosovskog postupanja. To je objasnio time da je takvo postupanje reciprocitet a to znači da je to osovina i praksa suverenih država – kaže za Danas Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču i član spoljnopolitičkog saveta SRCE, Zdravka Ponoša.

Kako dodaje, odlaganje primene tih mera za mesec dana jeste jedan predah, ali, napominje on, sklon je verovanju da će oštrice sa srpske strane u tom periodu da se ublaže i da će se pronaći rešenje.

– Ali, to neće značiti da će Albanci odstupiti suštinski od onoga što traže. Ja u to ne verujem. Postoji prostora za kojekakve kozmetike i za verbalne, recimo, finese, kako bi to malo drugačije izgledalo… Pogotovo u jednom kontrolisanom javnom mnjenju kakvo je naše. Sa ovoliko medija i čitača tih medija možete nešto da postignete u tom smislu, na propagadnom zamagljivanju stvari. Suština je da se tu ništa ne može promeniti što se tiče zahteva Albanaca – kaže naš sagovornik.

Suština problema je u tome, dodaje on, da Srbija mora da traži jednu novu osnovu za dijalog sa Albancima na Kosovu.

– Ovo, kako do sada to izgleda, je jedno mehaničko ponavljanje jednih istih stavova koji ne dovode ni do čega. Mi, i srednje i dugoročno, gubimo u ovoj situaciji. Mora se nekako drugačije razgovarati i da se vidi sada kako da se iz svega ovog izađe. Ovo je dokaz da su sva prepucavanja koja su često visoko parna i dramski, toliko puta, praktikovana, ostavljaju zabrinjavajući utisak, a to je da Srbija ništa time neće postići – smatra naš sagovornik.

Božinović postavlja potom pitanje da li građani Srbije imaju vlast koja to može tako i da im saopšti?

Za njega, to nije izvesno.

https://rs.n1info.com/vesti/ambasador-sad-mere-kosova-koordinisane-i-u-skladu-sa-briselskim-sporazumima/

– Ovo što se desilo pre par dana na Kosovu je dokaz da to nije put kojim bi trebalo ići jer neće dovesti do rezultata koji će biti prihvatljiv za Srbiju, a pre svega za Srbe na Kosovu – ističe Božinović.

Prema njegovim rečima, momenat je poslednji ili, kako kaže, možda pretposlednji – da se počne drugačije razgovarati.

– Mene čudi i stav Miroslava Lajčaka, koji je jako dugo tu i koji suštinski ništa nije postigao. U najbolju ruku je mogao jednim oštrijim tonom da kaže obema stranama, pogotovo našoj strani, da je dosta sa ovim preturanjem istih fraza, istog puta i istog herojskog pregnuća… To je nešto što poziciju tamošnjih Srba pogoršava – kaže Milovan Božinović.

Zastrašivanje Srba na severu Kosovu sirenama za uzbunu i pozivanjem na blokade, za sagovornika Danasa predstavlja pirotehniku koja će da samo pogorša opštu atmosferu.

Kako stručnjaci za diplomatiju vide odlaganje primene mera Prištine o prestanku važenja srpskih dokumenata na Kosovu 2
Foto: Privatna arhiva

– Srbi na Kosovu imaju mnogo toga da progutaju. S jedne strane, indoktrinirani su u velikoj meri. Niko nije do sada razložio na elemente koja tačno prava će njima biti ukinuta i uskraćena. Međutim, oni će morati da se naviknu na jednu drugačiju situaciju, i to je onda ono što oni moraju da savladaju u sebi. S druge strane, verujem u to da ljudi tamo imaju jedno intuitivno razumevanje svoje životne situacije i da oni i sami vide da ovo ovako ne ide – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari