Kako Viola fon Kramon vidi posetu Markusa Zedera Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Ova bavarska spoljna politika je često bila pogrešna“, komentariše nemačka političarka Viola fon Kramon posetu Markusa Zedera, premijera Bavarske Srbiji.

„Nadam se da uživate Ministarstvo inostranih poslova (Nemačke). Budite dobro informisani i prenesite prave poruke svom sagovorniku iza zatvorenih vrata. Preduslov za pristupanje Evropskoj uniji je vladavina prava plus demokratija“, napisala je Viola fon Kramon, u objavi na platformi Iks.

Podelila je uz ovu objavu i objavu Markusa Zedera iz Beograda. Viola fon Kramon je iz nemačkih Zelenih, dok je Zeder iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Bavarski premijer Markus Zeder dočekan je 15. marta u Beogradu uz sve počasti, pišu nemački mediji, a prenosi Dojče vele.

Kilometri ulica u Beogradu bili su ukrašeni plavo-belim zastavama Bavarske u petak kada je premijer te nemačke pokrajine Markus Zeder stigao u posetu Srbiji. Bio je to doček kakav se inače pravi samo za predsednike, ocenjuje vodeća nemačka agencija DPA.

Ocenjuje se da se najviši nemački političari „praktično smenjuju u posetama Beogradu“ – onde su bili nedavno kancelar Olaf Šolc, te ministri Analena Berbok, Nensi Fezer i Boris Pistorijus – ali da se Zeder posebno potrudio oko „vrata istoka“, kako je nazvao Srbiju.

Tabloid Bild se pita u naslovu „da li Markus Zeder može da odvoji Srbiju od Putina“. Citira se Zederova izjava da se Srbija ne sme prepustiti isključivo ruskom ili kineskom uticaju.

Kako navodi Bild, u Bavarskoj nisu svi oduševljeni zbog posete zemlji koja je naklonjena Rusiji.

„U jednoj sedmici bavarski premijer posećuje dva Putinova prijatelja. Prvo je u Srbiji, onda ide u Kinu. To je fatalno s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu“, kaže šefica Zelenih u Bavarskoj Katarina Šulce.

Pokrajinski lider Socijaldemokrata Florijan fon Brun za Bild ocenjuje: „Evropi i Nemačkoj ne pomaže što Zder prima orden od Vučića – od čoveka koji manipuliše izbore, negira genocid u Bosni i preti Kosovu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari