Kako Zidojče cajtung izveštava o borbi za dinar na Kosovu? 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Ako bi se kao pokazatelj proevropske orijentacije uzimao afinitet prema evru, onda bi Kosovo trenutno bila najevropskija od šest država Zapadnog Balkana, piše danas nemački list Zidojče cajtung izveštaju pod naslovom „Borba za dinar“.

Kao da nije dovoljno to što evro izaziva mnogo frustracija unutar Evropske unije, sada ta valuta postaje politički eksploziv i na Zapadnom Balkanu, ocenjuje list.

Kosovska vlada planira da načini jedan mali, ali važan korak dalje – evro će 1. februara od nezvanične postati zvanična i jedina valuta. Ta odluka, kao i nekoliko drugih nedavnih odluka kosovske vlade, izazvala je uzbunu u Briselu i Vašingtonu, navodi Zidojče cajtung.

List dodaje da Sjedinjene Američke Države i nekoliko zemalja Evropske unije, uključujući i Nemačku, strahuju da bi promena valute mogla da ionako veoma napetu situaciju u regionu učini još eksplozivnijom.

Proglasiti evro jedinim sredstvom plaćanja na Kosovu znači zabranu drugih valuta – konkretno srpskog dinara, koji je i dalje uobičajeno sredstvo plaćanja na severu zemlje, gde živi većina Srba, prenosi Dojče vele pisanje nemačkog lista.

Mnogi od njih primaju penzije, plate ili socijalna davanja od susedne Srbije, čija vlada Kosovo ne priznaje kao nezavisnu državu, već je vidi kao sopstvenu otcepljenu pokrajinu, ističe nemački list koji podseća da je vlada u Prištini nedavno u više navrata demonstrirala da više nije spremna da prihvati to što Srbija ne priznaje suverenitet Kosova.

Nemački list ukazuje i da je Srpska lista, „nacionalistička stranka koja dominira na severu Kosova i koju kontroliše Beograd“, najavila otpor uvođenju evra.

Prema njima, to je očigledno pokušaj proterivanja srpskog stanovništva bez upotrebe oružja.

Zidojče cajtung prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao EU da spreči provokacije Prištine, kao i da su Evropska komisija i američka vlada pre nje, pozvale da se omogući „dovoljno duga tranziciona faza“ za promenu valute.

Kosovska centralna banka do sada je insistirala na tome da ona samo sprovodi svoj ustavni mandat i da na severu Kosova ima dovoljno licenciranih banaka u kojima svaki građanin može da otvori račun u evrima i da prima uplate „iz bilo koje zemlje“, zaključuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari