Kakvi pritisci čekaju Aleksandra Vučića i da li je Srbija već u samoizolaciji? 1foto: Printscreen/RTS

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, reagujući na najavu predsednik Srbije Aleksandra Vučić da će nakon posete Budimpešti učestvovati ne samitu Zapadnog Balkana, te da narednih meseci očekuje najteže pritiske kako bi zemlja čiji je predsednik promenila političku poziciju, kaže da nije bitno gde će Vučić biti i šta će pričati, jer je “rok tolerancije” za odluke koje se od Srbije očekuju istekao.

“Aleksandar Vučić govori o velikim pritsicima koji će biti veći nego ikada, i on ih vezuje za temu Kosova i temu sankcija Rusiji. U tom kontekstu najavljuje, po mom mišljenju, neke međudržavne sastanke i forume, i pretpostavljam da je namerno neodređen kada je u pitanju sastanak s Kurtijem. Vrlo dobro zna da će takvih sastanaka biti i u organizaciji Brisela, Evropske komisije, a sve više će biti i međuvladinih sastanaka na kojima će predstavnici naše vlade morati da se sastaju s prestavnicima Kosova”, navodi Janjić.

Dodaje da je Vučićev razlog za brigu to što je došao kraj “politici vrdanja”. Kao ključnu odluku Janjić ne vidi pitanje Kosova i sankcije Rusiji, već to kuda će Srbija ići – evropskim ili “trećim putem” koji, smatra osnivač Foruma, vodi u finansijsko i ekonomsko ropstvo Rusije i finansijsko ropstvo Kine.

“Niko više nema ni vremena, ni strpljenja da pomaže Srbiji a da mi ne znamo na koju stranu hoćemo da se svrstamo. Ništa bolja situacija nije kada su u pitanju Rusija ili Kina. Drugo je to kakva se slika stvara medijski”, napominje.

Kao “test pitanje” Janjić ne vidi pitanje Kosova, već saradnju sa EU i NATO po pitanju ukrajinskog rata, odnosno uvođenje sankcija i globalne promene, te kaže da Beogradu niko ne nameće koju odluku da donese – “ali je jasno da će ta odluka odlučiti život generacija”.

Govoreći o pitanju KiM, naš sagovornik kaže da je to pitanje putokaza i principa iz usvojenih evropskog i ohridskog sporazuma.

“Ova prva zaustavljanja pomoći EU koja su na Kosovu počela nisu zbog Kurtijevog neostaljinizma već zbog nepoštovanja tog sporazuma u dijalogu. Srbija ga isto ne poštuje, a neću se iznenaditi ako se i u Srbiji zaustavi pomoć. Ta pomoć je simbolička, za nekog je to veliko, ali za Srbiju u ovom sastavu izgleda nije veliko 50 i 100 miliona”, kaže.

Kakvi pritisci čekaju Aleksandra Vučića i da li je Srbija već u samoizolaciji? 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Janjić poručuje da pitanje nisu Vučićevi sastanci, niti šta će tamo da priča, već šta ona uopšte predstavljaju, jer, kako kaže, niko ne veruje u priče koje Beograd priča. “Međunarodno javno mnjenje preko moćnih tink tenkova (trustovi mozga, analitički centri, prim. nov), Evropskog parlamenta, brifinga se sprema na takve priče godinama. Nebitno je gde ide, ići će na dosta susreta, nebitno je i šta će da priča. Nek nauči od Kurtija, on uvek nastupa sa timom, Srbija to nema”, navodi on.

Kao pritisak Janjić najavljuje smanjenje nivoa komunikacije međunarodnih zvaničnika sa Srbijom. Dodatan je problem, navodi, što se Srbija već nalazi u samoizolaciji.

“U poslednjih par mesecima prisustvovao sam skupovima gde su bili predstavnici vlada ili parlamenata i evidentno je odsustvo predstavnika Srbije. Nas na tim skupovima nema, na ime nekakvog “trećeg puta” u koji veruje Vučić, Srbija se povukla, a pogotovo po pitanju Kosova. Nema opravdanja – ministarka za evropske integracije i ministar spoljnih poslova su negde bili najavljeni pa se nisu pojavili ili nisu otkazali posetu.

Nema nas čak ni na vrlo važnim skupovima gde su tink tenk  organizacije, civilni sektor i uticajni pojedinci. Utisak je da su država i društvo paralisani, da se ide samo tamo gde Vučić odobri”, tvrdi naš sagovornik.

Kakvi pritisci čekaju Aleksandra Vučića i da li je Srbija već u samoizolaciji? 3
foto BETAPHOTO (Thomas Kienzle/Pool Photo via AP)

Smanjenje međunarodnih kontakata, pogotovo na nivou predsednika zemalja i ministara spoljnih poslova, pa i sa nekim zemljama u regionu, što znači, kaže Janjić, da se Srbija nalazi pred poluizolacijom.

Janjić kaže da Vučić, kao što je rekao RTS-u, kao i vladajuća SNS, teži da izbegne da dođe u poziciju političke izolacije u srpskoj politici. Kao njegov glavni problem, naš sagovornik vidi želju da sve kontrolište – i medije, opoziciju, civilni sektor.

“Preko Konventa kreirao je jedno civilno drušvo koje više niko ne sluša i ne zove, što se sve rešava preko plaćenih lobista, ali suviše je mali novac koji država može da da Amerikancima i drugima. On kroz poreznu politiku i slično proganja NVO sektor, a finansira  i stvara stotinu novih NVO organizacija koje kad se pojave na samitima svi znaju da oni nikoga ne predstavljaju. Biće mi pokazatelj ko će doći u Poljsku i Češku, na samite na koje idem i ja”, dodaje.

Kaže da na skupovima te vrste nije bitno ono što se kaže i mediji prenesu, nego “materijali koji se pripremaju u kuloarima”.

“Srbija je tu iskočila, uništila je tink tenk sektor. Novac je samo vrednost, politike koju država promoviše nema. I onda je racionalno da se ponašate kao Vučić, jer nemate odluku hoćete li u EU ili ćete da idete “trećim putem” koji vas vodi u finansijsko i energetsko ropstvo Rusije ili finansijsko ropstvo Kine”, navodi osnivač Foruma.

Na odluku o spoljnopolitičkom kursu Beograda neće nemo gledati Rusija i Kina, smatra.

“Nemam ja naivu uopšte – ako se uvedu potencijalno sankcije Srbiji svakako će SAD i EU imati “underground” kontakt sa Moskvom i ne bi ova pisanja iz Berlina bila ovako žestoka da ne odgovaraju i energetskom sektoru ruske države, Gaspromu i da se reši pitanje ruskih ulaganja u naš energetski sektor. Brnabić to ne razume – ne može se energetski sektor rešiti uključivanjem Norvežana, dok se ne razreši pitanje vlasništva i dugova Gaspromu i drugim snabdevačima ruskim, ne samo sirovinama, nego i tehnologijama”, objašnjava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je za RTS da očekuje da pravo iz Budimpešte leti na drugo mesto, gde će biti predstavnici i Zapadnog Balkana i Brisela navodeći da ga očekuju teški i važni sastanci.

„Očekujem ne lak i važan sastanak. Neće Srbiji biti jednostavno u narednom periodu“, ukazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari