Kamberi: Biću narodni predstavnik svih gradjana juga Srbije 1Šaip Kamberi Foto: Medija centar

Peti ponovljeni izbori u Velikom Trnovcu na jednom biračkom mestu protekli su regularno i Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) u Bujanovcu nije do sada prijavljena ni jedna nepravilnost. Ponovno glasanje proteklo u duhu tolerancije, a Albanci bez euforije nakon što je Šaip Kamberi po treći put postao poslanik u Skupštini Srbije.

Sa 698 glasova lista Koalicija Albanaca – Ujedinjena dolina u petom krugu glasanja na parlamentarnim izborima osvojila je poslanički mandat koji je pripao nosiocu ove liste i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) pravniku Šaipu Kamberiju.

Socijalisti su na ovaj način ostali bez jednog poslaničkog mandata.

Peto ponovljeno glasanje u odnosu na prethodna četiri, proteklo je bez incidenata i u duhu tolerancije medju tridesetak članova proširenog Biračkog odbora u zgradi OŠ „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu.

„Nismo ni mogli da slutimo da će od nekoliko stotina glasova zavisiti konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije, kao i formiranje nove vlade“, ocenio je za Danas Mustafa Aljišani, predsednik Mesne zajednice u najvećem albanskom selu na jugu Srbije. On smatra da „nije bilo potrebe za ovakvim napetostima koje su imale za cilj da Albanci ostanu bez svog predstavnika u Skupštini Srbije“.

Prebrojavanje glasova trajalo je blizu tri sata. Nakon što se saznalo da će Kamberi biti poslanik, nije bilo euforije. I njegovo obraćanje bilo je u demokratskom maniru.

„Biću poslanik svih gradjana juga Srbije. Ovo je izraz volje gradjana Preševske doline, ponajviše sam zahvalan mojim sunarodnicima iz Velikog Trnovca i neumornim aktivistima na terenu. Odgovornost preda mnom i svim gradjanima je velika. Puno je problema. Kontekst je težak. Radom i zajedništvom stvari ćemo menjati. Štitiću interese gradjana koji žele svoja prava i blagostanje, kao i interese potlačenih i diskriminisanih Albanaca i vodiću politiku prozapadne orjentacije za trajni mir u regionu“, poručio je u svom obraćanju Šaip Kamberi.

Sa olakšanjem poslednji krug izbora u Velikom Trnovcu dočekali su i u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) a predsednik ovog tela Ragmi Mustafa kaže da je „ponosan na strpljenje i toleranciju koju su uprkos opstrukcijama iskazali birači u ovom selu“.

„Pobedila je demokratija i pravo na sopstveno mišljenje i identitet“, ocenio je Mustafa za Danas.

On je izrazio očekivanje da u narednom periodu neće biti „ovakvih i sličnih opstrukcija od centralne vlasti u Beogradu prema Albancima na jugu Srbije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari