Kamberi: Pretili su nam hapšenjem i optuživali za kradju glasova 1Šaip Kamberi Foto: Medija centar

„Ponovljeno glasanje u Velikom Trnovcu nije održano zbog neprimerenog pritiska i uvreda koje su članovi SPS upućivali Albancima, članovima biračkog odbora ali i glasačima koji su došli da glasaju“, kaže u izjavi za portal Danasa Šaip Kamberi, nosilac liste Koalicija Albanaca – Ujedinjena dolina i kandidat za narodnog poslanika.

Kamberi navodi da je od otvaranja biračkog mesta u OŠ „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu „vladala napeta atmosfera koju su inicirali svojim istupima predstavnici socijalista“.

„Jedan od njih poručivao je da je „ovo je Kraljevina Srbija, vi ovde nemate šta da tražite, kradete glasova i biće zbog toga i hapšenja“. Jedan birač je nasilno izbačen iz prostorija. Od sedam do 10 sati trajala je ta arogantna situacija. Oko 10 sati na biračko mesto stigla je delegacija RIK sa Veljkom Odalovićem. Odmah posle toga usledila je i dojava o podmetnutoj bombi u zgradi škole koju je direktor primio telefonskim putem na srpskom jeziku. Došla je brzo policija, a iz škole su evukuisani samo djaci, ali ne i članovi Biračkog odbora“, kaže za Danas Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD).

On kaže da je od „sedam sati do deset više od sto birača došlo da glasa ali su se vratili jer glasanje nije moglo da počne zbog rasprave i pritisaka od strane članova SPS koji su u Veliki Trnovac došli iz Beograda“.

„Ako SPS računa na birače u Trnovcu, zašto nije u birački odbor delegirao ljude iz ovog sela ili iz Bujanovca već su došli ljudi iz Beograda koje ovde niko ne poznaje“, upitan je Kamberi.

Na pitanje da li su Albanci „prisvojili birački spisak kako bi samo oni kontrolisali glasanje“, Kamberi spremno odgovara da je birački spisak u kome je 1089 birača na mesto glasanja doneo predsednik Biračkog odbora i da niko od članova odbora iz redova Albanaca nije imao primedbe na to već je samo zatraženo da i oni imaju uvid u registraciju glasača“.

„U svakom slučaju zbog ovih više nego incidentnih situacija mi ćemo se žaliti Opštinskoj izbornoj komisiji u Bujanovcu, a konačnu odluku treba da donese RIK“, najavio je Kamberi.

Ovo je posle parlamentarnih izbora 3. aprila bilo treće ponovljeno glasanje na biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Po svoj prilici uslediće još jedan krug glasanja najkasnije za petnaest dana. Prigovore na regularnost prethodnih glasanja imali su najpre SPS, a potom i predstavnici koalicije oko Partije za demokratsko delovanje.

Zbog ponavljanja glasanja odlaže se konstituisanje Skupštine Srbije, kao i formiranje nove Vlade Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari