Kamen spoticanja ko će biti pregovarač 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predstavnici grupe partija i udruženja oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa (DS, PSG, PZP) i predstavnici Narodne stranke Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića, kao i neformalna grupa intelektualaca okupljena u Skupštinu slobodne Srbije blizu su dogovoru o zajedničkoj platformi za dijalog o izbornim uslovima.

To nam je nezvanično rečeno u ovim partijama, uz opasku da se stvari u ovakvim razgovorima menjaju iz časa u čas i da se ništa sa sigurnošću ne može reći sve dok se konačni dogovor ne postigne, budući da je ranije zajednička platforma više puta najavljivana a saglasnost nije postignuta.

Ono o ćemu će se, kako sada stvari stoje, ova grupacija, teško dogovoriti je jedan ili dva pregovarača koji bi u u ime ove grupe ušli u dijalog sa vlasti uz posredovanje predstavnika Evropskog paralamnta, čija se prva runda očekuje u drugoj polovini marta.

Ovo je juče gostujući na televiziji potvrdio i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je naveo da je platforma manje-više usaglašena, da on veruje da će biti jedinstvena i gotova za par dana.

Jeremić je sa žaljenjem konstatovao da oko predloga njegove stranke da opoziciju zastupaju jedan ili dva pregovarača nema razumevanja među akterima opozicije.

Prema njegovim rečima, taj predlog naišao je na razumevanje Dveri i SSS, ali i evropskih partnera sa kojima je, kako je naveo, razgovarao o tome.

A o formatu predstojećeg dijaloga, kao i o temama, izjasniće se, kako su najavili i poslanici EP koji će posredovati u dijalogu, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i dva penzionisana poslanika EP Knut Flakenštajn i Eduard Kukan. Oni će najpre razgovrati sa relevantnim akterima dijaloga i predloziti format i teme.

Juče je reagovao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kopredsedavajući dijalogu, rekavši da je u razgovorima koji slede važno da postoji objektivan pristup evroposlanika.

– Taj dijalog se vodi pod pokroviteljstvom Skupštine, a potpomognut od strane EP i zato je veoma važno da tu postoji objektivan pristup i da bilo koji predstavnik ili posrednik EP ne iskazuje svoju političku naklonost bilo kojoj političkoj opciji, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu – rekao je Dačić.

Nikola Burazer, izvršni direktor portala European Western Balkans, za Danas kaže da predstavnici EP ne mogu ništa da nametnu, ali mogu da utiču na to kako će taj dijalog izgledati.

– Vlast u Beogradu će morati da uzme u obzir poruke Brisela. Neće moći da se prema njima odnose kao da su potpuno nevažne i insistiraju na svojoj agendi. Moraće da popuste i pokažu dobru volju za razgovorom – navodi on.

Upitan kako očekuje da će vlast i opozicija reagovati ukoliko posrednici eventualno sugerišu smanjenje broja učesnika, on kaže da će biti zanimljivo videti kako će na to opozicija reagovati jer o tome nema saglasnosti.

– Teško je reći šta odgovara vlastima. S jedne strane, njima odgovara da se stvar što više razvodni. S druge, neće moći da se izbegne suštinsko pitanje da li je vlast spreman na kompromis ili nije. Nije ni važno koliko će stranaka sedeti za stolom, koliko je važno da li je vlast spremna da nešto uradi ili ne – ukazuje Burazer.

I dok opozicija pokušava da se dogovori i čeka poziv na razgovore evropskih poslanika, vlast zbija redove. Pa je tako svoju poziciju u dijalogu predsednik SPAS Aleksandar Šapić spreman da prepusti koalicionim partnerima iz vlasti SNS.

Šapić je gostujući na televiziji Pink rekao da SPAS 99 odsto neće imati svoje predstavnike u međustranačkom dijalogu. On misli da koalicija na vlasti treba da ima zajedničke predstavnike, da usaglase svoje stavove, a da predstavnike da najveća SNS.

Podsetimo, u ponedeljak je video-sastankom konferencijom dvojice kopredsedavajućih Ivice Dačića i evroposlanika Dejvida Mekalistera, počela druga faza dijaloga o izbornim uslovima, dok je prva vođena pred izbore u junu 2020. Sudeći prema izjavama srpskih zvaničnika vlast će dijalog voditi za dva stola, jednim za kojim su porednici iz EU i drugim za kojim su partije koje ne žele strano prisustvo u razgovorima. Još uvek nije poznato ko će za tim stolovima sve sedeti i koje će biti teme.

Monarhisti potvrdili učešće

Odgovarajući na poziv koji je Dačić uputio u ponedeljak, ali juče da se zainteresovani za dijalog jave Skupštini i odrede dva predstavnika, Pokret obnove Kraljevine Srbije saopštio je da će delegaciju u razgovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova, na panelu bez prisustva predstavnika EU, činiti predsednik stranke Žika Gojković i zamenik predsednika Mirko Čikiriz. Saopštenje da su prihvatili poziv poslali su i komunisti odnosno Nova komunistička partija Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari