Kancelarija za KiM: Cinizam"Samoopredeljenja" prema pogromu 2004. je poziv na novi linč 1foto FoNet Aleksandar Barda

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je danas da „opasna zamena teza, drskost i cinizam koji izbijaju iz svake reči današnjeg saopštenja Кurtijevog pokreta Samoopredeljenje o pogromu koji su Srbi doživeli 17. marta 2004. nije ništa drugo nego poziv na novi linč Srba“.

U saopštenju se navodi da „međunarodna zajednica ne sme ostati nema na ovu vrstu pretnji i manipulisanja činjenicama“.

„Podmukli pamflet Samoopredeljenja, u kojem se martovski pogrom 2004. godine opisuje kao miran protest, a Srbi ponovo lažno optužuju za utapanje tri albanska deteta u selu Čabra, što je tada demantovala i UNMIК policija istakavši da je reč o slučajnom i tragičnom događaju, potvrđuje očigledno – da je suština Кurtijeve idelogije mržnja prema srpskom narodu i da je njen krajnji cilj etničko čišćenje“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da „kao i 2004. godine, albanski šovinisti pokušavaju da zloupotrebe tragičnu smrt dece kako bi racionalizovali svoje podmukle namere prema srpskom narodu“.

„Falsifikovanje istorije i laži kojima se Кurtijeva šovinistička organizacija služi, kako bi prikrila činjenicu da je martovski pogrom nad srpskim narodom 2004. godine bio dugo planiran i politički inspirisan, samo potvrđuju da je centralna ideja albanske vrhuške u Prištini Кosovo i Metohija bez Srba“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „u tom svetlu sva Кurtijeva objašnjenja i opravdanja njegovih jednostranih poteza i institucionalizovanog nasilja usmerenog protiv srpskog naroda nisu ništa drugo do najobičnija laž i pravljenje alibija za sprovođenje konačnog rešenja srpskog pitanja na Кosovu i Metohiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari