Kancelarija za KiM: Priština zabranila izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da se na prostoru Kosova i Metohije održe izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji su zakazani za 13. novembar u čitavoj Srbiji, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

„Iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na prostoru KiM održani svi ciklusi za izbor članova Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a poslednji 2018., Alјbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na KiM ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, uskraćivanjem osnovnih prava manjinama na KiM, Kurti je ponovo pokazao svoje apsolutističko i nedemokratsko lice koje je i slika međunarodne zajednice koja se po ko zna koji put pokazala nespremnom da obezbedi poštovanje osnovnih građanskih i civilizacijskih tekovina na Kosovu i Metohiji u 21. veku.

„Nakon što je prethodno ukinuo Srbima pravo glasa i zabranio da Srbi na KiM glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a prethodno i na referendumu, Kurti je sada zabranio i nacionalnim manjinama pravo na izjašnjavanje. Kancelarija za Kosovo i Metohiju na vreme je, u skladu sa dosadašnjim praksama, procedurama i dogovorima Beogarad i Prištine, uputila pismo misiji OEBS na KiM sa molbom da na terenu logistički pomogne u sprovođenju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, kao što je uvek uspešno činjeno“, saopštava Kancelarija.

I dodaje da je juče KiM stigao odgovor kojim OEBS obaveštava da neće biti u mogućnosti da izborni proces sprovedu na KiM, jer je Alјbin Kurti „uskratio neophodnu podršku operaciji prikuplјanja glasačkih listicća po predviđenim linijama“.

O ovom flagrantnom kršenju prava manjina, Kancelarija za KiM će obavestiti sve relevantne međunarodne misije, posebno one koje se bave zaštitom prava manjina, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari