Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Obijene dve srpske kuće kod Prištine 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Dve srpske kuće obijene su u selu Donja Brnjica kod Prištine, dok su se vlasnici nalazili u centralnoj Srbiji, saopštila je večeras Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.Vladina kancelarija je navela da su provalnici izvršili premetačinu u kućama porodica Vanić i Milićević, kao i da će šteta biti naknadno utvrđena.

Prethodnih dana, kako su dodali, u dva navrata su obijene kuće Srba u opštini Istok, kao i kuća u Plemetini.

„Očigledno je da izgrednici i ekstremisti koriste prilike u vreme velikih praznika i slava da udaraju na srpske domove, a politika nekažnjavanja izgrednika samo pospešuje takva dela“, ocenili su iz vladine Kancelarije.

Ocenjeno je da se Srbima pljačkom ugrožavaju egzistencija, ali i bezbednost, i da bi toga morali da budu svesni predstavnici međunarodne zajednice.

Kancelarija je dodala da bi međunarodna zajednica trebalo da preduzme odlučne korake u zaštiti i podršci srpskom narodu, jer u „političkim strukturama u Prištini ne postoji minimum volje ili rešenosti da se Srbima osigura egzistencija i da se izgrednici adekvatno kazne“.

„Naprotiv, svakodnevnim antisrpskim potezima stimulišu napad na srpsku imovinu i srpski narod, od koga prave legitimne mete, sa jedinim ciljem, da proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari