Kapčan: Zapadni Balkan jedan od prioriteta SAD 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun Čarls Kapčan (Charles Kupchan) izjavio je danas u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE) da signal koji se šalje jeste da SAD vide region Zapadnog Balkana kao prioritet.

Kapčan je o imenovanju na mesto ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila (Christopher Hill), nekadašnjeg zamenika Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke), glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu rekao da Hil ima ogromno iskustvo, kredibilitet i pristup ključnim igračima u Vašingtonu.

„Mislim da gledate u jednog od najiskusnijih pojedinaca sa visokim ugledom, što mislim da je prilično dobra vest za Srbiju“, rekao je Kapčan i dodao da to imenovanje pokazuje brigu za Balkan američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Kapčan je ocenio da će to doprineti „novom i iskrenom naporu da se zakotrlja lopta napred ka regionu“, posebno u cilju „normalizacije odnosa između Srbije i Kosova“, i političkog napretka u BiH.

Prema njegovim rečima, najbolji korak napred je timski rad između SAD i Evropske unije u cilju napretka dijaloga između Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari