"Ovo društvo mora da se leči, a to ne mogu 'mere' onoga koji je sve društvene vrednosti pregazio": Dr Kerković Milenković o tragediji u beogradskoj školi 1Foto: Dveri

 

Pritisnut najvećom tragedijom i masakrom dece koja se ikada dogodila u Srbiji, predsednik Republike je bar danas morao da ćuti. A još manje je smeo da ranjenoj i od bola paralisanoj Srbiji priča o merama koje se bave posledicama, a ne uzrokom „sloma društva“ pregažene normalnosti“, kaže ta Danas Dr Tamara Milenković Kerković, profesor prava i poslanica Dveri.

Prema njenim rečima upravo je tolerancija, kreacija i oslanjanje na nasilje od strane donosioca ovih mera dovela društvo u patološko stanje.

„Ni moratorijum na držanje i nošenje oružja, ni revizija izdatih dozvola za oružje, ni kontrola rada streljana a ni spuštanje granice krivično-pravne odgovornosti neće ukinuti patološke „vrednosti“. Neće ukinuti degradaciju škole i nastavnika, borbu đaka i roditelja za ocene umesto za znanje, sistematsko poniženje školstva, uništenje autoriteta i statusa učitelja, nastavnika i profesora, trku za preživljavanjem, ili bogaćenjem i zapostavljanje porodice i gaženje tradicionalnih vrednosti „, objašnjava Kerković Milenković.

Dodaje sa nijedna od Vučićevih mera neće sprečiti da se scene nasilja iz „rijalitija“ , sa naslovnih strana tabloida i društvenih mreža i dalje ne prelivaju u porodicu, školu, zdravstvo i sve sfere društva jer je i sam njime fasciniran još od svojih navijačkih dana.

„Nasilje svih oblika i strah su instrumenti održanja sistema koji je ova vlast uspostavila. Šestomesečni testovi na narkotike i zabrane pristupa darknetu beskorisni su kada oko škola vršljaju maloletni dileri i siledžije, a u škole ulaze skaradni kriminalni likovi dok se na televiziji i društvenim mrežama pojavljuju prostitutke i pljačkaši narodnog novca.“, navodi sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima ni jedna od mera koju danas skrušeno predlaže predsednik Republike neće pomoći da mentalno ozdrave ona deca, drugovi poginulih koji na društvenim mrežama komentarišu masakr, poput video igre i o dečaku koga su verovatno zlostavljali sada govore kao heroju.

„Ovo društvo mora da se leči, a to ne mogu „mere“ onoga koji je sve društvene vrednosti pregazio, a građane „sludeo“ decenijskim lažima. Jedina mere su ostavka Vlade, raspuštanje REM-a, zabrana rijalitija, nasilja na internetu i tabloidnog nasilja, a prva mera je odlazak Vučića sa vlasti“, zaključuje poslanica Dveri.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nakon masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ predložio je potencijalne mere za sprečavanje ovakvih tragedija u budućnnosti.

1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje, drženje, nošenje oružja u sledeće dve godine

2. Izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja

3. Izvršiti kontrolu načina na koji lica koji imaju dozvolu drže oružje, posebno kontrolisati da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja da li se čuva odvojeno od municije i da li je sprečen pristup maloletnivima i neovlašćenim licima

4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana – doneti propise o uslovima načinu korišćrnja i potencijalnoj zabrani za maloletnike i neovlašćena lica

5. Propisivanje krivičnog prava na odgovornost licima koja omoguće maloletnim i neovlašćenim licima da dođu u posed oružja

6. Vučić je kao svoj predlog naveo spuštanje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanja propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga u pogledu zabranje programa u kojima se emituje nasilje

8. Obavezne šestomesečne testove za narkotike u srednjim školama

9. Oformiti posebe službe i timove za vršnjačko nasilje

10. Zabrana pristupu darknetu i sličnim sajtovima koji sadrže savete o ubistvu i nabavci oružja i narkotika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari