Kfor, Euleks i Kosovska policija razgovarali o situaciji na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža, komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća, šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano i predstavnici Kancelarije EU razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji na severu Kosova.

Sastanak je početak ostvarivanja dogovora između zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija i izaslanika EU Miroslava Lajčaka kojim je predviđeno da te tri institucije svakih 15 dana razmatraju bezbednosnu situacija na severu i donose zaključke o merama koje treba preduzeti za deeskalaciju situacije i obezbeđivanje reda i mira u tom delu Kosova.

Kfor je saopštio da je na sastanku naširoko razgovarano o merama deeskalacije koje će kratkoročno sprovoditi institucije na Kosovu, o proceni bezbednosne situacije na Kosovu, uključujući i procenu situacije na severu.

Kfor je sastanak opisao kao pozitivan i konstruktivan, nakon čega će, kako su najavili uslediti i drugi sastanci.

„Sastanak je bio pozitivan i konstruktivan i biće praćen daljim periodičnim sastancima kako na tehničkom tako i na izvršnom nivou“, navodi se u saopštenju Kfora na Tviteru.

I šef Misije EU za vladavinu prava (Euleks) na Kosovu Pjetro Barbano, u objavi na društvenoj mreži Tviter, napisao je da narednih dana očekuju tehničke sastanke sa Kosovskom policijom i Kforom, kako bi sproveli zajedničke dvonedeljne procene.

Održavanje sastanka je najavila i kosovska policija, a kako se navodi u njihovom saopštenju, tokom sastanka razgovarano je o proceni bezbednosne situacije na Kosovu, uključujući i procenu situacije na severu.

„Ovo je bio sastanak održan u okviru tekuće saradnje koju Kosovska policija ima sa Kforom i Euleksom. Pitanja o kojima se razgovaralo odnosila su se na bezbednosnu situaciju na celoj teritoriji Republike Kosovo, uključujući i nedavna dešavanja na severu zemlje“, navodi se u saopštenju policije.

Kako se dodaje, na sastanku je kao zajednički cilj ocenjena saradnja i koordinacija u okviru odgovarajućih zadataka i odgovornosti, u cilju obezbeđenja bezbednosti i održavanja javnog reda i mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari