KFOR o uhapšenim kosovskim policajcima: I dalje nejasno gde su bili kada su uhapšeni 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je danas da je „i dalje nejasno gde su bila trojica kosovskih policajaca kada su uhapšeni“ pre dva dana.

KFOR je u saopštenju za javnost naveo da je pregledao lokaciju događaja i razgovarao sa predstavnicima kosovskih institucija i srpskih vlasti.

„Na osnovu dostupnih podataka, ostaje nejasno gde su se nalazili kosovski policajci u trenutku hapšenja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju KFOR navodi da na toj lokaciji, „u blizini administrativne granične linije, i kosovske institucije i srpske vlasti imaju jasne odgovornosti za koordinaciju sa KFOR-om“.

„Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti prema Vojno-tehničkom sporazumu između Srbije i KFOR-a i procedurama za koordinaciju između kosovske policije, uključujući graničnu policiju i KFOR“, navodi se u saopštenju.

KFOR je „podsetio sve strane da je za raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova potrebna prethodna saglasnost komandanta KFOR-a“.

„Pozivamo sve strane da se pridržavaju dogovora i procedura za saradnju sa Kforom. Pozivamo obe strane da se uzdrže od provokativne retorike i da izbegnu bilo kakvu jednostranu akciju koja bi mogla da eskalira situaciju u toj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari