Kitarović o Vučiću: Konačno imam sagovornika u Srbiji 1Sa sustreta na Brionima: Kolinda Grabor Kitarović i Aleksandar Vučić Foto: EPA/ANTONIO BAT (arhivska fotografija)

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da posle izbora Aleksandra Vučića za predsednika Srbije konačno ima pravog sagovornika.

Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ponoviću ono što sam kazala u Vukovaru: vreme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i da pronađu zajedničke interese za saradnju, rekla je Grabar Kitarović za riječki Novi list. Ona se nije složila sa ocenom da nije došlo do napretka u odnosima između Srbije i Hrvatske.

Možda to nije toliko javno vidljivo, ali verujete mi da je Subotička deklaracija ipak bila bitan iskorak u pravom trenutku, kazala je predsednica Hrvatske. Grabar Kitarović je istakla da je važno da ne glumimo prijateljstvo, nego da rešavamo otvorena pitanja i gradimo odnose korak po korak.

Složila bih se s onim što je predsednik Vučić rekao o odnosu Hrvata i Srba: „Bar je dobro da se ne lažemo“, rekla je Grabar Kitarović. Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, ona je istakla da je brinu sadašnji trendovi u toj državi i naglasila da je opstanak i položaj Hrvata izuzetno važan.

Bez Hrvata nema BiH. Insistiram i uvek ću insistirati na ravnopravnosti, ma koliko to nekom smetalo. BiH je država i hrvatskog naroda i Hrvati ne mogu i ne smeju biti svedeni na status manjine, rekla je Grabar Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari