Knaus: Članstvo Kosova u Savetu Evrope ne treba da zavisi od formiranja ZSO 1Foto: Pixabay/jorono

Predstavnik Evropske inicijative za stabilnost Džerald Knaus izjavio je da uslovi za članstvo Kosova u Savetu Evrope treba da budu vezani samo za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i standarde Saveta Evrope, a ne od formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Ona za Radio Slobodna Evropa kaže da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne može biti uslov, jer „ne zavisi samo od Kosova, već zavisi i od Srbije“.

Prethodno je američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u jednom intervjuu pre nekoliko dana sugerisao da bi ZSO i pitanje nekih eksproprijacija na severu Kosova mogli da budu postavljeni kao dodatni uslovi od strane nekih evropskih država.

Knaus kaže da postoje tri faze kroz koje članstvo Kosova u SE treba da prođe.

Prva je preporuka Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja će sastanak imati krajem marta.

Ako preporuka bude pozitivna onda ide u Parlamentarnu skupštinu u aprilu.

„Čak i tamo, ako Komitet preporuči da Kosovo bude član – što mislim da će se desiti – onda će i Parlamentarna skupština preporučiti da Kosovo bude član“, kazao je on.

Dodao je da odluka Vlade Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda o zemljištu Manastira Dečani otvara vrata za naredne korake, a onda će sve zavisiti od vlada zemalja članica SE.

„Za ovo, mi i Kosovo moramo tražiti podršku. Znamo da postoji skepticizam, ali uz snažne preporuke i snažne izjave iz Parlamentarne skupštine i političara širom Evrope, da uslove treba povezivati samo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i standardima Saveta Evrope, a ne sa drugim stvarima, kao što je dijalog sa Srbijom, koji nije vezan za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Ako je to linija koju slede države članice, onda se nadam da će u maju biti pozitivno glasanje“, kazao je on.

Ubeđen je da neće biti lako i da će biti teško da se države članice ubede, ali je to „odlična prilika da Kosovo objasni vladama širom Evrope šta je postiglo kada je u pitanju demokratija, vladavina prava i prava manjina i šta planira da postigne u narednim nedeljama i mesecima da poboljša poštovanje ljudskih prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari