Ko će ubediti kosovske Srbe da plaćaju struju? 1Sastanak u Palati Srbija završen bez zajedničkog zaključka Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Srbija više nema mogućnost da transportuje električnu energiju na Kosovo bez saglasnosti prištinskih vlasti, jer joj to ne dozvoljava sporazum postignut u okviru Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

To kažu za Danas predstavnici nevladinih organizacija sa severa KiM, komentarišući nedavno obustavljanje prenosa električne energije iz centralne Srbije na Kosovo, odmah nakon početka nezavisnog rada kosovskog energetskog sistema.

Naši sagovornici ističu da nije realno očekivati da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uopšte pokušavati da ubedi Srbe na severu Kosova da plaćaju nagomilane dugove za električnu energiju, jer on za to nema ingerencije.

Lazar Rakić, programski rukovodilac Centra za alternativno rešavanje sporova iz Kosovske Mitrovice, ukazuje da: „Onog trenutka kad se sprovede sporazum o energetici, Vučić neće imati autoritet da zabrani ili ubedi Srbe sa Severa da plaćaju struju.“

– Autoritet šta građani moraju ili ne moraju Beograd postepeno prepušta Prištini od početka implementacije Briselskog sporazuma. Briselski sporazumi od 2013. su doneli integrisanu kosovsku policiju i integrisani kosovski sud, a to su institucije koje se staraju za sprovođenje kosovskog zakona i ispunjavanje obaveza koje imaju građani. Važno je da razumemo kako je sistem do sada funkcionisao po pitanju snabdevanja strujom na Severu. Snabdevanje je sprovodila Elektroprivreda Srbije, a to preduzeće je do sada imalo mogućnosti da koristi sistem transporta na sever Kosova neometano jer je sistem bio u okviru istog kontrolnog bloka. Sada kada je kosovski sistem odvojen od ovog kontrolnog bloka Srbija nema mogućnost da transportuje struju za sever Kosova bez saglasnosti KOSTT-a (kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije, prim. nov). Imajući u vidu da je EPS javno preduzeće koje funkcioniše po sistemu Republike Srbije, ono nije imalo način da sprovodi naplatu i sankcioniše potrošače koji nisu plaćali struju jer nisu imali na raspolaganju ostale neophodne državne organe (sud i policiju) koji bi pomagali sankciju i naplatu utrošene energije, objašnjava sagovornik Danasa.

Prema Rakićevim rečima, Sporazum o energetici Beograda i Prištine podrazumeva da EPS aplicira za licenciranje dva preduzeća kod kosovskog regulatornog tela: EPS trgovina, preduzeće koje bi se bavilo trgovinom i Elektrosever, preduzeće koje bi se bavilo snabdevanjem, naplatom i distribucijom.

Ko će ubediti kosovske Srbe da plaćaju struju? 2

– Taj proces je usporen iz političkih razloga, ali ta preduzeća će verujem biti formirana a ostaje da se vidi u kom obliku. Važno je pomenuti da i dalje postoji nejasnoća oko toga kome će pripasti infrastruktura i imovina EPS-a na severu Kosova. Iako se licenca za distribuciju kompaniji Elektrosever jasno pominje u sporazumu, s tim da je navedeno da će se licenca za distribuciju dodatno pregovarati uz posredstvo EU, s Kosova su stizale jasne poruke još od Edite Tahiri 2015. da preduzeću Elektrosever neće biti izdata licenca za distribuciju i održavanje infrastrukture. Takođe, bitno je pomenuti i ugovor o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-e je potpisan u junu ove godine a koji i dalje nije javno dostupan. Dostupne su informacije koje je KOSTT dao u svom saopštenju za medije u junu, gde je pomenuto da ugovor sa ENTSO-e podrazumeva licenciranje kompanije Elektrosever za snabdevanje električnom energijom, ali ne pominje i licence za distribuciju i trgovinu. Dakle, ostaje da se vidi u kom obliku će ta preduzeća biti formirana ali je jasno da će to biti preduzeća koja će funkcionisati u okviru kosovskog pravnog sistema te će stoga i naplata biti sprovodiva. Ukoliko se desi da neki potrošač ne bude hteo da plaća, sada će to novo preduzeće imati na raspolaganju kosovski sud i policiju koji će pomagati izvršenje sankcije i naplatu potraživanja, poručuje Lazar Rakić.

Miodrag Marinković, programski direktor NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice, ocenjuje da je jedina izvesna stvar u dogovoru koji je rezultirao intergracijom severnog Kosova u energetski sistem Prištine to da je Srbija učestvovala u njegovom postizanju, „što znači da su detalji sporazuma i informacije koje su potrebne građanima već poznate vlastima u Beogradu“.

– To što ih ne komuniciraju sa nama, izaziva bojazan da su stvari takve da se nikako ne mogu predstaviti kao uspeh naših pregovarača. A puno je stvari koje bi smo voleli da znamo, počevši od toga kada će se početi da se naplaćuje struja, šta će biti sa nagomilanim dugovima, koje su cene kilovata, i tako dalje. Srbija je ovim sporazumom sebe izuzela iz energetskih poslova na severu Kosova pa tako mislim i da teret ubeđivanja Srba da počnu sa plaćanjem neće preuzeti Vučić već nadležna distributerska kompanija iz Priština. Bojim se da će to rezultirati kolektivnim isključivanjima, iznurivanjem naroda, i nekim sličnim robusnim rešenjima koja će ne samo izazvati nezadovoljstvo građana već i nositi rizik od kreiranja humanitarne krize, ocenjuje Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari