Ko je Aleksandar Jakšić: Od studenta koji je optužio profesorku za plagijat do direktora jednog od najbogatijih gradskih preduzeća 1

Od statusa studenta, sa odličnim prosekom ali ne tako odličnim vladanjem, do statusa direktora, i to ne v.d. statusa, jednog od najvećih (i najbogatijih) gradskih preduzeća „Gradsko stambeno“, Aleksandar Jakšić došao je za svega par godina, i par upečatljivih javnih istupanja.

Prilikom izbora Jakšića i ostalih 13 novih direktora javnih preduzeća, opozicija se bunila što su se njihove biografije držale u tajnosti do poslednjeg trenutka, a izbor vršio po kratkom postupku, dok je gradonačelnik Aleksandar Šapić odgovorio da je sve to tako namerno odrađeno ne bi li se novi direktori „zaštitili“, da se ne bi „okaljali“ i „ocrnili“ pre nego što i stupe na funkcije.

Nekima od njih ipak odavno ne treba zaštita od lupe javnosti. Naprotiv, sami su pažnju izazivali i privlačili. Takav je slučaj sa mladim Jakšićem, kome je u ovoj podeli pripala fotelja u „Gradskom stambenom“ a javnosti je postao poznat još iz studentske klupe.

Od kada je optužio profesorku Danicu Popović za plagijat, a i prodaju diploma u kabinetu, Jakšić je ušao u vrtlog rasprave sa svim profesorima koji su branili čast i zvanje koleginice. Ušao je i u disciplinski postupak za uvredu profesorke u kome je i dobio ukor.

Ušao je u medijske tekstove i naslove od kojih su ga neki slavili neki kudili. Od natpisa o njegovom izvanrednom uspehu na studijama, sa gotovo svim desetkama u indeksu, do ne tako izvanrednog vladanja, student „odmetnik“ dobio je i zaštitu predsednika države Aleksandra Vučića koji se sažalio nad „šikaniranjem“ Jakšića, do sada aktuelne „zaštite“ Šapića, o čijem se doktoratu, u medijima često povezivanom sa plagiranjem, mladi stručnjak se još uvek nije oglašavao.

Većinu univerzitetskih profesora, od kojih je prikupljao znanje pa i pomenute desetke u indeksu, Jakšić je nazvao „članovima univerzitetske porodice Topalović“, u jednom od mnoštva tekstova u okviru prepiske sa istim tim profesorima na stranicama Danasa.

Kada je konačno okončana ova saga, a Jakšić završio Ekonomski fakultet, pa i master studije na istom, odlučio je da svoje usavršavanje nastavi u drugoj akademskoj porodici, te je upisao i master studije prava u Novom Sadu.

U međuvremenu je radno iskustvo sticao u Narodnoj banci Srbije, iste ona u kojoj su zaposleni i članovi jedne druge poznate porodice.

Ipak, ovim autoritetima se mladi Jakšić nije suprotstavljao. U NBS je napredovao do pozicije zamenika generalnog direktora Direkcije za ljudske resurse i organizaciona pitanja, što je i naveo u svojoj radnoj biografiji.

Aleksandar Jakšić rođen je 1993. godine u Zubinom potoku a akademsko usavršavanje započeo je na Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Učestvovao je na brojnim stručnim konferencijama i redovni je posetilac „Kopaonik biznis foruma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari