Ko je bila jedina govornica u tišini skupa "Srbija protiv nasilja": Marina Vidojević, profesorka koja Domanovića i Nušića ne predaje iz fotelje 1Photo Amir Hamzagic/ATAImages

Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika i književnosti, jedina se obratila okupljenima na skupu “Srbija protiv nasilja“, ispred Narodne skupštine, sa izvinjenjem: „Izvinite svi vi koji ste danas želeli samo tišinu, ali mi ne možemo više da čekamo“.

„Predugo smo čekali, ćutali i okretali glavu na drugu stranu. Predugo smo mislili da će neko drugi rešiti sve probleme našeg društva. U toj tišini kultura nasilja je rasla. Zlo, nerazumevanje i stah su rasli. Zato je vreme sada. Ovde smo jer hoćemo da ova zemlja bude siguran dom. Za sve. Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha“, rekla je, između ostalog, profesorka Vidojević.

Njene reči, ne samo zato što su bile jedine na tom, u poslednjih nekoliko godina – nikada masovnijem protestu protiv načina na koji funkcioniše ovdašnje društvo – ostavile su snažan utisak na sve one koji su im neposredno ili putem medija prisustvovali i svedočili.

Ko je bila jedina govornica u tišini skupa "Srbija protiv nasilja": Marina Vidojević, profesorka koja Domanovića i Nušića ne predaje iz fotelje 2
Foto FoNet Zoran Mrđa

„Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovde smo jer verujemo da možemo da se izborimo protiv nasilja. U ovo verujemo jer smo mi narod pun empatije i ljubavi. Ovo je pitanje iznad svake politike“, rekla je profesorka.

Režimski mediji, preciznije – vlast, negativno iznenađeni činjenicom da se na protestu „Srbija protiv nasilja“, sasvim sigurno možemo reći – i protiv sistema i aktuelnog režima – okupilo čak pedeset hiljada građanki i građana na ulicama Beograda, pokušali su odmah da umanje značaj reči profesorke Vidojević, navodeći podatak da je ona „političarka“, odnosno da su opozicione političke stranke, organizatori protesta obmanuli građane da to nije bio politički skup.

Profesorka Marina Vidojević, međutim, uopšte ne krije niti, kao i većina javnosti neopterećena zavisnošću od režima, ne vidi problem u tome da je ona članica jedne opozicione stranke – Ne davimo Beograd. Od 2020. godine.

Ko je bila jedina govornica u tišini skupa "Srbija protiv nasilja": Marina Vidojević, profesorka koja Domanovića i Nušića ne predaje iz fotelje 3
foto Miroslav Dragojević

Ona u izjavi za Danas kaže da se u toj političkoj organizaciji angažovala kao članica tima za obrazovanje.

Potrebu za angažovanošću objasnila je Danasu sledećim rečima: „Mnogo pišem, ali objavljujem samo angažovane tekstove. Aktivizam me čini boljom u svom poslu, jer Domanovića i Nušića ne možete predavati iz fotelje“.

Marina Vidojević je doktorka filoloških nauka. Osnovne studije je završila na Univerzitetu u Novom Sadu 2008. godine, a doktorske na Beogradskom univerzitetu, 2013. godine.

Njeni tekstovi, koje opisuje kao ishod potrebe za angažovanošću, mogu se pročitati na sajtu Kreni-promeni. Reč je o temama iz prosvete, pre svega – o mobingu u školama.

Od 2010. godine radi u OŠ Branko Ćopić u Beogradu.

Majka je dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari