Ko je Primakov sa kojim se susreo Vučić 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Jevgenija Primakova, rukovodioca Rossotrudničestva, ruske Federalne agencije za pitanja ZND, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju, sa kojim je razgovarao o kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji dveju zemalja, kao i o sveukupnim bilateralnim srpsko-ruskim odnosima.

Kako se još navodi u saopštenju za javnost Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije Vučić i Primakov su razmotrili konkretne predloge za snaženje kulturne saradnje, poput redovne razmene izložbi i gostovanja pozorišnih i operskih predstava, kao i za saradnju na polju obrazovanja, koja podrazumeva popularizaciju ruskog jezika i redovnu razmenu studentskih stipendija, uz povećanje njihovog broja.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost ruskoj državi i ruskim umetnicima za pomoć u unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu. Takođe je istaknuta važnost podrške koju ruska strana izražava za očuvanje i zaštitu srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji u UNESKO i drugim međunarodnom forumima.

Dvojica sagovornika su razmotrili i situaciju u regionu Zapadnog Balkana i na istoku Evrope, zaključuje se u saopštenju.

http://

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Saopštenje gotovo identične sadržine objavljeno je i u junu 2021. kada su se takođe susreli Vučić i Primakov. Primakov jedan je od najuglednijih ruskih novinara, član je Ruske dume iz redova Putinove stranke. Njegov deda i imenjak Jevgenij Maksimovič Primakov bio je ruski državnik, naučnik i političar. Primakov stariji najviše je ostao upamćen kao političar koji je na čelu ruske vlade bio od 1998. do 1999. godine. Obavljao je takođe funkciju ministra spoljnih poslova.

On je 27. maja 1997. godine u Parizu sa tadašnjim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom potpisao osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti Rusije i NATO, koji je trebalo je da otvori novu eru u odnosima Moskve i Severoatlantskog saveza.

Ipak, srpska javnost ga najviše pamti po demaršu iz 1999. godine, zvanom „zaokret iznad Atlantika“. Naime, on je 24. marta 1999. godine bio u avionu i na putu u zvaničnoj poseti Vašingtonu. Tada je, kako se navodi, zbog saznanja da je počelo NATO bombardovanje Jugoslavije, odlučio da otkaže posetu, naredivši da se avion okrene i vrati za Moskvu.

Jevgenij Primakov mlađi je, u proleće i leto 2020. uoči postavljena na čelo Rosatrudničestva (Ruske saradnje) bio medijska tema u Srbiji, a o njemu je najviše govorio jedan od tadašnjih lidera opozicionog Saveza za Srbiju (u međuvremenu ugašenog) Mlađan Đorđević.

Organizacija Ruska saradnja je, prema medijskim napisima, zadužena za meku moć i finansira sve ruske kulturne centre u inostranstvu.

Đorđević tvrdi da je Primakov postao tema srpskih medija zato što je bio prvi novinar koji je predstavio srpsku opoziciju javnosti Rusije, u svojoj TV emisiji „Međunarodna panorama“, odnosno da je sam Đorđević gostujući u toj emisiji kod Primakova, govorio o predsedniku Srbije Vučiću kao o „izdajniku“.

Drugi „greh“ Primakova je, tvrdi Đorđević, je u tome što je u svoju emisiju neposredno pred odlazak Vučića u Soči 2019. pozvao i jednog od najboljih poznavalaca prilika na Balkanu, Nikitu Bondareva, s kojim je govorio o aferi Krušik i izvozu srpskih mina u Ukrajinu.

Bondarev je zajedno s Primakovim komentarisao umešanost u ove poslove ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i njegovog oca, kao i aferu „špijun iz ruske ambasade“, naveo je tada Đorđević za Danas.

Pojedini mediji u Srbiji pisali su tada da je Jevgenij Primakov u razgovoru sa Vučićem, pominjao da bi on mogao da napravi tehničku vladu sa Savezom za Srbiju.

Đorđević u Kopnenoj zoni

Mlađan Đorđević, koji je sada predsednik udruženja Oslobođenje, objavio je na društvenim mrežama, da je Dan državnosti Srbije 15. februar proveo u Kopnenoj zoni bezbednosti, odnosno u području na jugu Srbije, blizu administrativne linije sa Kosovom. U objavama navodi da je prisustvovao liturgiji u manastiru Sverog Nikole u Kuršumliji, odakle je postavio i fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari