Ko je Sandra Božić - potpredsednica Skupštine Srbije, čije razrešenje traži devet opozicionih poslaničkih grupa 1foto FoNet/Aleksandar Barda

„Pre podne konferencija na kojoj se cmizdri o ženskim pravima sa sve siledžijama u redovima koji prete silovanjem i tuku žene, a posle podne nastavak satanizacije, monstruoznog i najmizoginijeg progona! Jedan regularan dan opozicije i njihovih nakaznih satrapa i sve uz podršku novarsonline“.

Ovako je Sandra Božić, naprednjakinja i potpredsednica Skupštine Srbije odgovorila na zahtev devet opozicionih poslaničkih klubova upućenog Vladimiru Orliću, prvom čoveku parlamenta da se ona razreši funkcije u parlamentu. A zbog izjave da se poslanice Narodne stranke šetkaju pored poslanika SNS i nude.

Ova koordinarka parlamentarne ženske mreže u Skupštini Srbije i članica Predsedništva Srske napredne stranke unazad nekoliko godina, koliko je poslanica u parlamentu nije pokazivala solidarnost sa koleginicima iz Skupštine. Naprotiv, koristila je svaki momenat da im odgovori, što sa skupštinske govornice, što sa društvenih mreža i to najčešće uvredama.


Meta njenih napada najčešće je bila Marinika Tepić, potpredsedica SSP, pa se mnogi još sećaju njene izave – „Stižu izbori, Đilas opet izvadio Mariniku iz džepa. Dao joj naredbu da vrišti i skiči i još jednom odigra svoju ulogu kokoške iz Morovića“.

Tepićevu je nazivala i „tajkunskom narikačom“, a tvrdila je i da ona poseduje stan od jednog hektara u centru Novog Sada. A predsednika SSP, Dragana Đilasa, često je častila epitetima, poput „đubre tajkunsko“. Tvrdila je i da „Đilasovi psi proganjaju Danila Vučića na svakom koraku“.

Bivšeg predsednika Pokreta slobodnih građana, glumca Sergeja Trifunovića, nazivala je bolesnikom, a napisala je i da „bolesnika treba staviti u kontrolisanu sredinu kako ne bi napravio veću štetu od običog lajanja zarad jedne crte“.

Imala je i predlog za ime nove stranke Zdravka Ponoša – „topio tenkove, pa neka bude Baš-Čelik stranka.“

I dok političke protivnike Božićeva časti uvredama i najpogrdnijim rečima, za svoje stranačke kolege iz SNS puna je topline i reči hvale. Tako je jednom prilikom opisala svoj prvi susret sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem.

„Kada sam se učlanila u SNS viđala sam ga na skupovima, a sretali smo se i prilikom njegovih dolazaka u Gradski odbor, gde sam bila poverenik. Nikada neću zaboraviti momenat kada me je prvi put lično pozvao. To je bilo prilično stresno. On je čovek koji je vrlo jasan, ne zove vas da biste ćaskali, već da kaže šta je od zadataka ono što vi treba da ispunite“.

I o Vladanki Malović, šefici informativne službe SNS, potpredsednica parlamenta ima samo reči hvale i tvrdi da se sa njom razume i samo pogledom, bez reči.

„Najviše volim da popričam sa Vladankom Malović. Ona je naš šef informative i žao mi je što javnost nema priliku da je vidi i upozna. Jedna je od najpametnijih žena koje sam do sada upoznala. Izuzetno je hrabra, veliki je patriota. Nas dve se razumemo pogledom. Veliki je gubitak za SNS što ona nije prisutna u javnosti“.

Vladimira Orlića, Božićeva smatra pravim čovekom na pravom mestu. Tvrdi da je to čovek sa impresivnom biografijom, ogromnim znanjem i iskustvom u parlamentarnom radu.

Da joj je politika sudbina, znala je Božićeva, po sopstvenom priznanju, još iz detinjstva, jer dok su drugi igrali lastiš ona je trčala u kuću da gleda Dnevnik.

U politiku je ušla pre četrnaest godina, jer kako kaže, nije želela da bude pasivni posmatrač.

„Bilo je teško gledati moje Pančevo čije građane su tajkuni ostavili bez posla. U tom trenutku smo i ja i moji roditelji bili bez posla, bila sam u braku, tada su moje ćerke bile male. Svakog dana sam gledala skupštinske prenose i znala sam da ću jednog dana sedeti tamo“, tvrdi Božićeva.

A u Srpsku naprednu stranku išla je iz uverenja i nema namere da je menja.

„Uvažavam tuđe mišljenje i tražim od drugih da uvažavaju moje, i to je princip od kojeg ne odustajem i za koji ću se uvek boriti“, objasnila je davno članica Predsedništva SNS, navodeći da je završila Fakultet političkih nauka, a da joj je cilj da doktorira na tom fakultetu.

Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu nakon izbora održanih u aprilu 2016, a potom i 2020. i 2022. godine. I kako tvrdi, svaki put ima tremu kada ulazi u istorijsko zdanje na Trgu Nikole Pašića.

U žižu javnosti ušla je ipak maja 2020. godine kada je zajedno sa poslanikom SNS Aleksandrom Martinovićem stupila u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije zbog toga što „tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića“.

Štrajkovala je, međutim, nepun dan, a prestala je sa gladovanjem kada ih je predsednik Vučić pozvao da okončaju štrajk.

A onda je krenuo njen vrtoglavi uspon na stranačkoj lestvici. U prošlom skupštinskom sazivu bila je zamenica predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić-za našu decu“, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Krajem 2021. imenovana je za članicu Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, umesto Maje Gojković.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta ove godine izabrana je za potpredsednicu parlamenta.

Dobru liniju, ali i naporan skupštinski rad, uspeva da izdrži, kako tvrdi, samo zahvaljujući treniranju kardio kik-boksa.

Pre stupanja u poslaničke klupe, Božićeva, koja je rođena 1979. godine, tri godine je, od 2015. do 2018. bila direktorka pančevačkog JKP „Grejanje“.

Božićeva ima dve ćerke, starija je student, a mlađa ima 17 godina. Prošle godine spekulisalo se da je stariju ćerku zaposlila u Kulturnom cetru Smedereva, ali ona to nije ni potvrdila, ni demantovala.

„Imam i dva ženska psa, tako da u našoj kući vlada matrijarhat“, poručila je u jednom intervjuu Sandra Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari